Teal | Down to earth

Succesvolle MIT R&D aanvraag voor ontwikkeling circulair bouwmateriaal van mycelium substraat voor grafkisten.

Zes planken, wat sierknopjes, binnenbekleding en bevestigingsmaterialen – daar bestaat een grafkist uit en het duurt minimaal 10 jaar voor dat zo’n kist volledig is afgebroken in de grond.

Die zes planken worden veelal van hout of spaanplaat gemaakt. Intussen blijkt uit een TNO studie van 2014 dat het hele proces van kistvervaardiging tot afbraak in de grond niet goed is voor het milieu. Namelijk in alle stappen komen milieu belastende stoffen vrij en de herkomst van het hout is niet altijd duidelijk. Daarbij komt ook nog eens de houtkap van jaarlijks ongeveer 896 km2 voor grafkisten alleen. Teal gaat werken aan een – out of the box – en – cradle to grave – oplossing: een grafkist van mycelium substraat. Daarbij het mycelium substraat afkomstig is uit de paddenstoelteelt. Dit doet Teal in samenwerking met Setas, de leverancier van het mycelium substraat.

Het doel van dit project is om een grafkist te ontwikkelen met een Cradle to Grave oplossing voor mycelium reststromen. Daarbij ook een vermindering van chemicaliën (inc lijmstoffen) gebruik voor de vervaardiging van de kist, minder CO2 verbruik (oa door behoud van bossen), en vermindering van reststoffen en chemicaliën in de bodem na het afbraakproces. Dit leidt tot een lagere kostprijs van de grafkist voor de consument. In de toekomst zijn eventueel ook andere tuinbouw afvalstromen mogelijk als bronmateriaal voor het produceren van een grafkist.

Plus Projects heeft Teal en Setas succesvol ondersteund met het aanvragen van een Mkb Innovatiestimulering Regio en Topsectoren.  Teal kreeg de MIT R&D subsidie toegekend voor de ontwikkeling circulair bouwmateriaal van mycelium substraat voor grafkisten
MIT circulair mycelium grafkisten