Innovatie en circulariteit | PENN COLOR

In deze casus leggen we uit wat de WBSO-subsidie voor een ondernemer kan betekenen. Met het groeiende bewustzijn over duurzaamheid en circulariteit wordt de rol van plasticafvalstromen steeds kritischer bekeken. Niet al het plastic is even recyclebaar. Bepaalde producten brengen  zelfs extra (gezondheid)risico’s met zich mee. Innovatie is key om dit probleem op te lossen.

De Franse overheid en de Europese commissie kregen witte, ondoorzichtige PET-melkflessen in het vizier. Deze PET-melkflessen bevatten een relatief hoog gehalte titanium dioxide (TiO2). Bepaalde producten bevatten zelfs 12% TiO2 gehalte. TiO2 wordt in de industrie gebruikt vanwege:

  • haar witte kleur, dit is van belang voor de consument;
  • de ondoorzichtigheid, dit is essentieel voor de langere houdbaarheid van het melk;
  • en de relatief lage kosten qua vervaardiging.

Penn Color ontwikkelde hiertoe een nieuwe PET masterbatch, Pennaholt. Deze innovatie zorgde in 2019 voor een reductie tot 8% TiO2. Met de versie die in 2020 is uitgebracht, is er zelfs 0% TiO2 nodig binnen de vervaardiging van het product.

Na de eerste versie in 2019 een reductie tot 8%. De tweede versie in 2020 een reductie tot 0%. En dat met hulp van de WBSO!

Projecten waar duurzaamheid en innovatie beiden zichtbaar zijn, daar worden wij blij van bij Plus Projects!

Het innovatie principe is grensverleggend

Er is onderzoek gedaan naar de chemische samenstelling, ketenlengte en brekingsindex van verscheidene polymeren. PennColor is deze gaan combineren en modificeren om een synergetisch effect te creëren. Hiermee wordt een effect tussen:

  • ten eerste: het lichtverstrooiingseffect van inerte deeltjes in de polymerensamenstelling en;
  • ten tweede: het micro-gestructureerde melkflesmuur bedoeld.

Waardoor er op deze manier toch een witte, ondoorzichtige kleur ontstaat. Dit allemaal TiO2 te gebruiken en daarnaast rekening te houden met recyclebaarheid.

Penn Color en Plus Projects werken al lange tijd succesvol samen. Voor pennaholt en andere innovatieve producten wordt WBSO aangevraagd. Voor de realisatie van een duurzaam pand met GPR gebouwcertificering is gebruik gemaakt van de EIA en de MIA.

Meer informatie over Penn Color? Die vindt u op https://www.penncolor.com/

Nieuwsgierig naar de subsidiemogelijkheden voor uw project? Wij helpen u graag!

Neem contact op!