Prysmian | De dikste ter wereld

Logo_Prysmian

Met behulp van de WBSO subsidie wist Prysmian koper te verruilen voor aluminium binnen hoog-spanningskabels. Hoe dat zit? Dat leest u hier. 

De achtergrond: Prysmian

Koper is traditioneel een belangrijke component in kabelconstructies vanwege de goede geleidende eigenschappen. Koper is echter ook zwaar materiaal, zeer kostbaar en diefstalgevoelig. Aluminium zou als alternatief uitkomst kunnen bieden, maar heeft andere eigenschappen, waardoor het ontwikkelen van een dikke hoogspanningskabel met dit materiaal een zeer complexe technische uitdaging is.

Het resultaat

In een intensief en kostbaar R&D-traject heeft Prysmian in 1,5 jaar tijd de dikste hoogspanningskabel (doorsnede van 3.500mm2) met aluminium kern ontwikkeld. Ook de mantel werd opnieuw ontwikkeld. Om de aluminium geleider en de kunststof laag zit een zogenoemd ‘aardscherm’. Dit is een mantelring van aluminium. Naast een lichtgewicht dus ook een milieubewuste keuze: Aluminium is niet giftig en veel beter te recyclen!

De innovatie

Plus Projects adviseerde hoe dit innovatieve project ondergebracht kon worden binnen de WBSO-subsidie. Hiervoor moest het duidelijk zijn welke voordelen de innovatie zou realiseren. Allereerst is het gewicht van de kabel flink gereduceerd. Dit maakt een groot verschil bij het aanleggen. Bovendien is de constructie zonder koperen kern veel goedkoper en minder diefstalgevoelig.

Inmiddels wordt dit innovatieve kabelsysteem succesvol toegepast in Nederland voor het transporteren van energie over langere afstanden, onder andere in windparken in de Noordzee en in de energievoorziening in de Randstad. Netbeheerder Tennet spreekt van een wereldprimeur!

 

Neem contact op met onze specialisten! Uiteraard kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl. Je kunt ook contact met ons opnemen via 070-3012420.

Neem contact op