Prysmian | De dikste ter wereld

Logo_Prysmian
Het ene materiaal is het andere niet. Hoe Prysmian koper verruilde voor aluminium om een hoog-spanningskabel te ontwikkelen als wereldprimeur.

Achtergrond: Prysmian

Koper is traditioneel een belangrijke component in kabelconstructies vanwege de goede geleidende eigenschappen. Koper is echter ook zwaar materiaal, zeer kostbaar en diefstalgevoelig. Aluminium zou als alternatief uitkomst kunnen bieden, maar heeft andere eigenschappen, waardoor het ontwikkelen van een dikke hoogspanningskabel met dit materiaal een zeer complexe technische uitdaging is.

In een intensief en kostbaar R&D-traject heeft Prysmian in 1,5 jaar tijd de dikste hoogspanningskabel (doorsnede van 3.500mm2) met aluminium kern ontwikkeld. Ook de mantel werd opnieuw ontwikkeld. Om de aluminium geleider en de kunststof laag zit een zogenoemd ‘aardscherm’. Dit is een mantelring van aluminium. Een super milieubewustere keuze ten opzichte van de gebruikelijke loodmantel!

Voordelen van de innovatie

Er zijn verschillende voordelen gerealiseerd met deze innovatie. Allereerst is het gewicht van de kabel flink gereduceerd. Dit is een groot voordeel bij de aanleg ervan. Bovendien is de constructie zonder koperen kern veel goedkoper en minder diefstalgevoelig.

Inmiddels wordt dit innovatieve kabelsysteem succesvol toegepast in Nederland voor het transporteren van energie over langere afstanden, onder andere in windparken in de Noordzee en in de energievoorziening in de Randstad. Netbeheerder Tennet spreekt van een wereldprimeur!

 

Plus Projects adviseerde hoe dit project ondergebracht kon worden in de WBSO-subsidie, waardoor de ontwikkelkosten significant werden gedrukt.

Wilt u meer informatie over Prysmian Group bezoek dan www.prysmiangroup.com.

Meer informatie?

Neem contact op met onze specialisten! Uiteraard kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl. Je kunt ook contact met ons opnemen via 070-3012420.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden