Prysmian | De dikste ter wereld

Logo_Prysmian

Het ene materiaal is het andere niet. Hoe Prysmian koper verruilde voor aluminium om een hoog-spanningskabel te ontwikkelen tot wereldprimeur.

Koper is traditioneel een belangrijke component in kabelconstructies vanwege de goede geleidende eigenschappen. Koper is echter ook zwaar materiaal, zeer kostbaar en diefstalgevoelig. Aluminium zou als alternatief uitkomst kunnen bieden, maar heeft andere eigenschappen, waardoor het ontwikkelen van een dikke hoogspanningskabel met dit materiaal een zeer complexe technische uitdaging is.

In een intensief en kostbaar R&D-traject heeft Prysmian in 1,5 jaar tijd de dikste hoogspanningskabel (doorsnede van 3.500mm2) met aluminium kern ontwikkeld. Ook de mantel werd opnieuw ontwikkeld: Om de aluminium geleider en de kunststof laag zit ook een zogenoemd ‘aardscherm’, een mantelring van aluminium. Dit is een milieubewustere keuze ten opzichte van de gebruikelijke loodmantel.

Er zijn verschillende voordelen gerealiseerd met deze innovatie. Allereerst is het gewicht van de kabel flink gereduceerd, wat een groot voordeel is bij de aanleg ervan. Bovendien is de constructie zonder koperen kern veel goedkoper en veel minder diefstalgevoelig.

Inmiddels wordt dit innovatieve kabelsysteem succesvol toegepast in Nederland voor het transporteren van energie over langere afstanden, onder andere in windparken in de Noordzee en in de energievoorziening in de Randstad. Netbeheerder Tennet spreekt van een wereldprimeur!

Plus Projects adviseerde hoe dit project ondergebracht kon worden in de WBSO-subsidie, waardoor de ontwikkelkosten significant werden gedrukt.

Wilt u meer informatie over Prysmian Group bezoek dan www.prysmiangroup.com.