De meest gestelde vragen bij een EIA aanvraag door de RVO

Als je als ondernemer investeert in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie kan er in de meeste gevallen gebruik gemaakt worden van de EIA subsidie. Deze subsidie is bedoeld om investeringen in energiezuinige bedrijfsmiddelen door het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. Daarom biedt de EIA ondernemers een extra belastingaftrek (in de vennootschapsbelasting), waardoor je 45,5% van de investeringskosten kan aftrekken van de fiscale winst. Dat levert gemiddeld een voordeel van 11% op!

Hoe gaat de EIA subsidie dan in zijn werk?

Je hebt een opdracht afgegeven om een investering te doen die onder één van de twee noemers van de energielijst valt. De twee noemers zijn:

 • Één: duidelijk omschreven investeringen (specifieke code);
 • Of twee: maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren en binnen een bepaalde tijd zijn terugverdiend (generieke code).

De volledige energielijst kun je hier vinden. Daarnaast is de EIA aanvraag ingediend onder bij de RVO. Verder lijkt alles nu geregeld te zijn, toch?
Maar dan… er komt een brief met een hele boel vragen jouw kant op. In dit artikel bereiden we je alvast voor op de vragen van de RVO. Enerzijds om de schrik te voorkomen en anderzijds; een goede voorbereiding is het halve werk. Vervolgens hebben wij als Plus Projects de 6 meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Zo weet jij precies wat jou te wachten staat. Wel zo handig!

De 6 meest gestelde vragen door de RVO:

 • Wil je de getekende overeenkomst opsturen?

  Hierbij gaat het over de overeenkomst die tussen de investeerder en de leverancier van het bedrijfsmiddel. Deze moet door beide partijen getekend zijn. Let op! De EIA aanvraag is alleen geldig als deze binnen 3 maanden na het tekenen van de overeenkomst is aangevraagd.

 • Wil je de technische specificaties opsturen?

  Stuur een bestand op (vaak in bezit van de leverancier) waarin duidelijk wordt gemaakt dat het bedrijfsmiddel voldoet aan de bij de code gestelde eisen. Vervolgens, duid waar nodig aan op welke bladzijde specifieke informatie te vinden is.

 • Kun je de financiële specificaties opsturen?

  Vaak gebeurd dit in de vorm van een offerte. Hierbij is het belangrijk dat de kosten van specifieke onderdelen/bedrijfsmiddelen aangegeven zijn, omdat bij EIA codes vaak maar bepaalde delen worden vergoed.

 • Kun je de berekening van terugverdientijd aanleveren?

  Voor de generieke codes worden eisen gesteld aan de terugverdientijd. Maak hierbij met een berekening en achterliggende informatie duidelijk dat de terugverdientijd binnen deze eisen valt.

 • Waar wordt het bedrijfsmiddel in gebruikt genomen?

  Soms is het van belang dat een bedrijfsmiddel in een bestaand gebouw, nieuw bouw of juist buiten geïnstalleerd word. Deze vraag kan vaak beantwoord worden door simpelweg aan de RVO aan te geven waar het bedrijfsmiddel komt te staan.

Meer informatie?

Voor meer tips voor het aanvragen van EIA, bel Plus Projects op 070-3012420! Of heb jij een andere vraag betreft subsidies? Neem vooral contact op met onze specialisten! Uiteraard kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden