De transitie naar een circulaire mindset

Nederland heeft de ambitie om in 2050 volledig circulair te zijn. Producten moeten efficiënter ontworpen worden, efficiënter worden gebruikt en materialen moeten zoveel mogelijk worden hergebruikt. Om dit mooie doel te bereiken, moeten we met z’n allen actie ondernemen: bedrijven, organisaties en individuen: kortom de hele samenleving. Maar hoe starten we met deze transitie naar een circulaire mindset? In dit artikel hebben we een aantal makkelijke tips op een rijtje gezet over hoe u kleine stappen kunt zetten richting circulair ondernemen. Alle kleine beetjes helpen!

1. Kies voor duurzaam vervoer 

Hoe komen uw medewerkers naar kantoor of naar afspraken? Stimuleer het gebruik van de fiets of openbaar vervoer. Voor het wagenpark kunt u het beste kiezen voor elektrische auto’s, hier kunt u zelfs subsidie voor aanvragen. Binnen de MIA subsidie is het mogelijk om subsidie te krijgen voor laadpalen van elektrische voertuigen. Bovendien is het tegenwoordig niet meer dan normaal om ook via online met uw klanten af te spreken. Is het mogelijk om telefonisch een en ander af te stemmen? Kies dan voor deze optie, niet alleen beter voor het milieu maar zo bespaart u ook nog de reistijd. 

2. Duurzame cadeau’s voor uw medewerkers

Wordt er bij u op kantoor regelmatig koffie van de barista om de hoek gehaald? Hoe lekker de koffie ook is, erg duurzaam zijn de wegwerp bekers en deksels niet. Dit lost u op door bijvoorbeeld een duurzame koffiebeker cadeau te doen aan uw medewerkers. Is het kerst, sinterklaas of iemands verjaardag? Kies ervoor om een cadeau te geven waar men écht iets aan heeft met een duurzame insteek. Denk bijvoorbeeld aan een broodtrommel, een warme trui of dopper gemaakt van circulair materiaal. 

3. De week zonder vlees – circulaire mindset op kantoor

Van 6 tot en met 12 maart is het de week zonder vlees. Heeft u georganiseerde lunch bij u op kantoor? Vraag dan uw cateraar om deze week geen vlees te serveren. Lunchen kan namelijk net zo lekker zonder dat plakje gerookte ham. Vlees is staat voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Minder vlees eten betekent dus een lagere co2 uitstoot en dus beter voor het milieu.

4. Repareren is altijd beter dan weggooien 

Is er iets kapot op kantoor? Kijk eerst of het nog te repareren valt voordat u het weggooit en de nieuwste versie besteld. Repareren is altijd beter dan weggooien! Zijn bepaalde zaken aan vernieuwing toe op kantoor? Kijk dan bijvoorbeeld eerst of je hier collega’s blij mee maakt of probeer de producten tweedehands te verkopen. 

5. Verduurzamen van uw bedrijfspand

Het verduurzamen van uw bedrijfspand draagt uiteindelijk ook bij aan de circulaire economie. Door verduurzaming realiseert u namelijk een lager energie- en watergebruik. Zo maakt u efficiënter gebruik van deze resources. Voor het verduurzamen de gebouwde omgeving zijn er een hele hoop subsidies beschikbaar. Benieuwd voor welke subsidie uw organisatie in aanmerking komt? Vraag het het subsidieoverzicht verduurzaming van de gebouwde omgeving aan bij een van onze consultants. 

 

Benieuwd hoe wij u verder kunnen helpen? Neem contact op met onze specialisten! Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl.

 

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden