Energie-Investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

Investeer jij in energiebesparende bedrijfsmiddelen? Dan helpen wij jou graag om daarvoor fiscaal voordeel te krijgen via de Energie-investeringsaftrek (EIA)! De EIA stimuleert Nederlandse bedrijven te  investeren in energiezuinige en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen die nog niet standaard zijn in de markt.

Extra aftrek voor duurzame ondernemers

LED-verlichting, de aanschaf van zonnepanelen, HR-glas, een BREEAM gecertificeerd gebouw of een energielabelsprong die jij realiseert met jouw bedrijfspand zijn praktijkvoorbeelden van investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen die subsidiabel zijn via de EIA-subsidie.

In 2021 kunt u 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Hiermee levert de EIA een netto voordeel op van gemiddeld 11%.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Meld u aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden

Wie kan de EIA aanvragen?

De EIA is geschikt voor alle soorten bedrijven/ondernemers. Je kunt op dit moment een aanvraag voor de EIA indienen. De EIA kan het hele jaar worden aangevraagd. De enige restrictie is wél dat je niet langer dan 3 maanden geleden de opdrachtbevestiging voor het betreffende bedrijfsmiddel hebt ondertekend.

Voorwaarden

Er zijn een aantal voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA:

  • De investering moet binnen drie maanden na opdracht gemeld worden.
  • Alle ondernemers kunnen de EIA-subsidie aanvragen. Daarnaast betaal je inkomsten- of vennootschapsbelasting.
  • Het bedrijfsmiddel moet staan op de jaarlijks gepubliceerde Energielijst. Je kunt ook aftrek krijgen voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Deze staan niet op de Energielijst, maar moeten via een generieke regel worden aangevraagd. Wel moeten deze investeringen aan de gestelde besparingsnorm voldoen.
  • Het meldingsbedrag voor de aangegane verplichtingen en gemaakte voortbrengingskosten bedraagt per melding samen ten minste €2.500. bovendien is het maximale meldingsbedrag per kalenderjaar per bedrijf maximaal €124 miljoen.

Voorbeelden van EIA aanvragen

De EIA is één van de meest aangevraagde regelingen van onze klanten. Je kunt namelijk niet maximaal 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst, maar de investeringen zorgen ook nog eens voor een lagere energienota!

Er zijn uiteraard veel bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan. Daarom kan het handig zijn om een beter beeld te krijgen van de meest gevraagde EIA bedrijfsmiddelen. Consultant Vincent heeft de vijf meest gevraagde bedrijfsmiddelen beschreven in zijn blog. Deze kan je hier lezen.

Ook aftrek voor milieuvriendelijke investeringen

Ook investeren in milieuvriendelijke en duurzame bedrijfsmiddelen wordt door de overheid gestimuleerd, via de Milieu-Investeringsaftrek (MIA).

Meer weten over EIA?

Plus Projects heeft 15 jaar ervaring met subsidieadvies en projectplanning op nationaal en internationaal niveau. Wij leveren maximaal subsidieadvies voor duurzame en innovatieve projecten van onze klanten zoals SKF, de Goede Doelen Loterijen en ASICS. Wilt u meer weten over de mogelijkheden energiebesparende bedrijfsmiddelen binnen de EIA voor uw project? Neem dan contact op met Vincent Esposto via +31 (0)6 3410 1096 of esposto@plusprojects.nl