Circulariteit in een notendop
Deze maand was het ‘de week van de circulaire economie’. Nederland heeft de ambitie om in 2050 geheel circulair te zijn. Hoog tijd om eens te kijken wat de circulaire economie nou eigenlijk betekent. In dit artikel leggen we de circulariteit in een notendop uit.
De definitie van de circulaire economie
Er zijn veel verschillende definities van de circulaire economie. In een onderzoek van een aantal jaar geleden zijn wel 114 verschillende definities met elkaar vergeleken! Hieruit blijkt maar dat de circulaire economie door iedereen op een hele andere manier wordt bekeken. Waar de meesten het wel over eens zijn is dat het huidige “take-make-waste”, ofwel het lineaire model, niet voldoende is. Er is een verschuiving nodig naar een nieuw economisch systeem om een duurzamere wereld te creëren.
Van lineair tot circulair
Hiervoor wordt altijd de zogenaamde 10R hiërarchie gebruikt. Dit is een soort ranking die laat zien wat de beste manieren te zijn om circulair met producten om te gaan. Het beste is natuurlijk “refuse”, dan hoeven er veel minder producten gemaakt te worden. De allerlaatste optie is om materialen te “recoveren”, dan gebruik je materialen om er enkel nog energie uit te halen, bijvoorbeeld door ze te verbranden. Aan de hand van deze R’en kun je als consument, maar ook als producent, bepalen hoe circulair je omgaat met je producten.
Deze afbeeldingen visualiseren de 10R hiërarchie:
Benieuwd naar de kansen binnen circulariteit? Neem contact op met Janneke Pruijsen!