De 5 stappen na SDE++ toekenning

Geschreven door Thijs Mak

Gefeliciteerd! Je hebt een SDE++ beschikking ontvangen voor jouw zonnestroom project! Maar wat nu? Nu begint het proces naar realisatie. Wil jij er zeker van zijn dat je niet dezelfde fouten maakt als andere ondernemers? Geen zorgen! In deze blog leggen wij de vijf vervolgstappen uit. Hierdoor zorg jij ervoor dat jouw zonnestroom project slaagt en dat de subsidie wordt uitbetaald!

1. Begin op tijd

De SDE++ subsidie die aan jou is toegezegd wordt alleen onder voorwaarden verstrekt. De bedoeling is dat je de productie-installatie zo snel mogelijk realiseert, maar in elk geval binnen de wettelijke termijn van ingebruikname. Deze staat vermeld op beschikking en is voor PV-installaties tot 1 MWp momenteel 1,5 jaar. Lukt dit niet? De SDE++ regeling biedt de mogelijkheid om maximaal één jaar ontheffing te geven op de ingebruikname datum. Dit extra jaar wordt door RVO normaliter alleen gegeven bij absolute overmacht. In deze situatie gaat de subsidieperiode al wel van start en kan je alleen via ‘banking’ de reguliere periode verlengen.

Banking betekent dat het mogelijk is niet benutte subsidiabele jaarproductie in latere jaren in te halen (Forward Banking). Daarnaast kan je productie die hoger is dan de maximaal subsidiabele jaarproductie meenemen naar een volgend jaar (Backward Banking). Meer informatie over Banking vind je op de website van de RVO.

2. Installeer een BPM

De Bruto Productie Meter (BPM) wordt ook wel ‘teruglevermeter’ genoemd. Voor de berekening van de overheidsbijdrage moet je exact aantonen hoeveel kilowatt elektriciteit je hebt opgewekt met de zonnepanelen. En dat is precies wat een BPM doet.

3. Aanvraag groene EAN-code

Wanneer jouw productie-installatie klaar is voor gebruik meld je je bij de netbeheerder (vaak: Liander, Enexis, Stedin) voor teruglevering. Met de netbeheerder sluit je een terugleverovereenkomst af en wordt er een groene EAN-code aan je toegekend (18-cijferige code). Bewaar deze goed, want de EAN-code heb je nodig bij stap vier!

4. Aanmelden CertiQ

Met de groene EAN-code kan je de productie-installatie aanmelden bij CertiQ. Het stappenplan en de benodigde gegevens voor de aanmelding vind je terug op de website van CertiQ. Je ondertekent het aanmeldformulier met DigiD of eHerkenning. Het formulier wordt dan automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder.

5. En als laatste

Hou er rekening mee dat het maximale subsidiebedrag lager uitvalt wanneer je de elektriciteit zelf verbruikt. De bijdrage van de overheid voor teruglevering is hoger dan eigen gebruik. Dit stimuleert dat zonnestroominstallaties niet alleen eigen verbruik dekken. Daarnaast kan ook het subsidietarief jaarlijks variëren, omdat het correctiebedrag jaarlijks varieert.

Meer informatie? Bel Thijs op 06 3429 4450.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden