Een dag in het leven van een Plus Projects consultant!

Aha, en wat doe je dan?

Wanneer ik vertel dat ik werkzaam ben als subsidieadviseur, schieten er wenkbrauwen omhoog. In de drie maanden dat ik nu bij Plus Projects werk, ben ik vaak aan het toelichten wat ik op een dagelijkse basis doe bij familie en vrienden. Hoewel ze beleefd informeren en ja-knikkend meeluisteren hebben ze naar mijn idee nog geen clue wat mijn werk inhoudt (als ze een beetje glazig gaan kijken laat ik de uitleg achterwege). Desalniettemin wil ik een keer op papier zetten wat je zoal kan doen als subsidieadviseur en uitleggen wat deze tak van sport zo bijzonder maakt, vooral op de plek waar ik nu zit.

Samenvattend, ben ik op zoek naar financieringsmogelijkheden voor klanten. Dit betekent in de praktijk dat ik allereerst het product en het productieproces moet leren kennen. Omdat Plus Projects opereert op het vlak van innovatie en duurzaamheid, raak ik betrokken bij de meest uiteenlopende activiteiten; van grootschalige renovaties, tot gloednieuwe bouwprojecten en kunstmatige intelligentie in nieuwe software. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat het heel belangrijk is om een feeling te hebben bij projecten, of nog beter het met eigen ogen te bekijken. Dus voor bouwprojecten zet ik een helm op, stap in een (altijd te grote) paar veiligheidsschoenen, trek een kek veiligheidsvest aan en ga de bouwplaats op.

Na het bezoek bij de klant moet de opgedane informatie worden uitgewerkt en geconcretiseerd. Op deze manier varieert mijn werk tussen klantafspraken en kantoordagen, waar ik mijn collega’s ook weer zie! Ik vind het fijn dat ik samen met hen mag nadenken hoe je aanvragen nu het beste kan uitwerken, maar ook intern mag meedenken hoe onze processen beter/efficiënter kunnen. Ik kan allemaal kennis op doen bij klanten over hun producten en branche an sich, en dit zet mij ook wel aan het denken of er nog andere mogelijkheden zijn voor groei voor zowel de klant als bij Plus Projects. In een klein bedrijf merk ik dat er dat er snel wordt gereageerd vanwege de korte communicatielijnen. Dus wanneer je kansen ziet of ideeën hebt om uit te werken, is een bila’tje zo geregeld.

Vervolgens is het zoeken en uitwerken van die financieringsmogelijkheden pas echt geslaagd wanneer je resultaat ziet van het harde werken. Een subsidie werkt als een bedrijfsplan voor een nieuwe business, maar dan met een stukje financiering. Waar veel businessplannen de welbekende la in verdwijnen, vind ik het gaaf om te kunnen zeggen dat ik voor een klein stukje heb meegewerkt aan projecten. Daarmee maak ik heel concreet impact op innovatie en duurzaamheid. Het leren kennen van verschillende sectoren én betrokken worden bij innovaties en bouwprojecten is voor mij de manier om kennis op te doen. In een team met knappe koppen mag ik nieuwe voorstellen presenteren en word ik aangespoord om nieuwe regelingen op te duiken. Wanneer ik een duurzaam gebouwd pand zie of hoor dat nieuwe initiatieven verder kunnen met financiering, weet ik dat ik niet de enige ben die waardering heeft voor mijn werk :-).