Toeleven naar Prinsjesdag 2019: de Troonrede, de Miljoenennota en de mooiste hoed!

Het is weer bijna de derde dinsdag van september en dus bijna tijd voor Prinsjesdag 2019. Een dag waarop heel koninklijk liefhebbend Nederland, naar Den Haag komt om een glimp op te vangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het is de dag waarop de troonrede wordt uitgesproken door de koning. Minister Hoekstra het koffertje aan de Tweede Kamer overhandigd. En natuurlijk de befaamde hoedjesparade! Maar het is ook de dag waarop bekend wordt gemaakt wat er verandert in subsidieland. Wat worden de wijzigingen in budgetten en ondersteuningspercentage voor bijvoorbeeld de WBSO? We blikken alvast met u terug en vooruit.

WBSO: even een stap terug

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk en wordt ook wel een R&D subsidie genoemd. Het is één van de belangrijkste subsidieregeling in Nederland. De WBSO is bedoeld voor innoverende bedrijven in Nederland, van zelfstandige tot multinational, van starters tot midden- en kleinbedrijf. Het is een fiscale regeling die een korting biedt op loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Zelfstandigen krijgen een vast aftrek voor S&O. Daarnaast mogen investeringen ten behoeve van S&O ook worden opgevoerd.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hanteert twee schijven voor de WBSO-regeling. Het tarief voor de eerste schijf is 32%. Dit geldt voor de S&O-(loon)kosten en uitgaven tot € 350.000,-. Voor starters ligt het percentage wat hoger, namelijk op 40%. Alle kosten boven de € 350.000,- komen in de twee schijf terecht. Hier geldt een tarief van 16%.

Voorlopige WBSO-parameters voor 2020

Wat weten we nu al? Door het niet afschaffen van de dividendbelasting komt er voor WBSO een extra budget van € 76 miljoen beschikbaar in 2020. Dit heeft Menno Snel (staatssecretaris van Financiën) destijds in 2018 in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

Andere wijzigingen voor de WBSO, en óók veranderingen voor andere fiscale regelingen (energie-investeringsaftrek (EIA), milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vrije Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL) zullen tijdens Prinsjesdag 2019 bekend worden gemaakt.

 

Wilt u weten wat er verandert voor de WBSO én andere subsidies in 2020? Neem in de dagen na Prinsjesdag contact op. Dan vertellen wij u de meest in het oog springende wijzigingen van Prinsjesdag 2019. Stuur een e-mail naar info@plusprojects.nl of bel met 070 301 2420.