De MIT: Topsectoren. Wat betekent dat als MKB’er?

Topsectoren, misschien zegt het je wat – misschien ook helemaal niets. Het is een manier van de overheid om onderzoek en innovatie strategisch te kaderen met een focus. In Nederland hebben we 9 topsectoren, namelijk (1) Agri & Food (2) Chemie (3) Creatieve Industrie (4) Energie (5) Life Sciences & Health (6) Logistiek (7) High Systemen & Materialen (incl. ICT) (8) Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en (9) Water & Maritiem.

Vervolgens hangen deze topsectoren weer onder 25 missies en 4 thema’s waaruit Kennis en Innovatieagenda’s zijn ontstaan*. Met behulp van deze thema’s en topsectoren wil de overheid innovatie, ontwikkeling en onderzoek financieren middels grote en kleine potjes (de subsidie instrumenten). Dit echter met een hele hoop randvoorwaarden. Bovendien, bijna elke subsidie aanvraag dient te beargumenteren waarom het onderzoek aansluit op deze thema’s, missies en topsectoren. 

Voor de innovatieve MKBers lichten we hier specifiek de subsidieregeling MKB innovatie stimulering topsectoren (MIT) toe. 

De MIT: MKB innovatie stimulering topsectoren

Een MIT subsidie aanvraag dient aan te sluiten op het regionale en/of het overkoepelende nationale topsectorenbeleid. Toch kan per regio**  de focus anders zijn. Zo kan regio Zuidvleugel zich inzetten voor Tuinbouw en High Systemen & Materialen, maar regio Noord bijvoorbeeld voor Energie en Water & Martiem. 

Welke activiteiten kunnen gesubsidieerd worden?

In je productontwikkeling kun je tegen knelpunten aanlopen die je niet zelf kan oplossen. Met behulp van de MIT kennisvoucher kun je kennis inkopen bij een kennisinstelling. Dit doe je bijvoorbeeld door een kleinschalig onderzoek te laten uitvoeren om een proof-of-concept te krijgen. Of heb je misschien al een proof-of-concept werkend, maar wil je weten of deze daadwerkelijk haalbaar is? Dan kun je denken aan een MIT haalbaarheidsonderzoek waarmee je de technische en economische risico’s in kaart brengt. Proof-of-concept klaar, project haalbaar en heeft een partner in crime voor onderzoek en ontwikkeling? Je kwalificeert dan voor een MIT R&D samenwerking om jouw product, dienst of proces te ontwikkelen. 

Het kan je namelijk dit opleveren:

MIT Kennisvoucher 50% van de subsidiabele kosten, tot € 3.750
MIT Haalbaarheidsproject  40% van de subsidiabele kosten, tot € 20.000
MIT R&D samenwerking 35% van de subsidiabele kosten, tot € 350.000

Plus Projects ontzorgt

Missies, thema’s, topsectoren, ook nog bekend met TKIs? Duizelen de acroniemen en bladzijdes aan innovatiebeleid?! Wij kunnen bijvoorbeeld ontzorgen! Plus Projects heeft in afgelopen jaren namelijk*** meerdere MIT aanvragen succesvol behandeld met uiteenlopende onderwerpen. Denk hierbij aan o.a. in de topsectoren Chemie, Agri&Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, High Systems & Materialen. 

Dus, neem vooral contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag verder!

 

Meer weten? Hieronder lees je verder:

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden