WBSO 2022: Wat betekent het voor jou als ondernemer?

Tot 20 december kan er weer WBSO-voordeel aangevraagd worden voor R&D projecten in 2022. Naar aanleiding van de informatie die naar buiten is gebracht op Prinsjesdag, kunnen we stellen dat er heel wat gaat veranderen. In dit artikel leggen we uit wat dit concreet, voor jou als ondernemer, betekent. We doen dit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Dus, wat gaat er veranderen? 

In 2022 worden de tarieven voor de S&O teruggebracht naar het oude niveau. De tarieven zullen zijn:

  • Eerste schijf van 40% naar 32%
  • Starters eerste schijf van 50% naar 40%
  • Tweede schijf blijft gelijk op 16% (tweede schijf vanaf 350.000 euro aan R&D-loonkosten)

 

Verder wordt de WBSO 2022 flexibeler. Dat klinkt misschien als een kleine verandering, maar dit heeft het enorme impact. Niet alleen het systeem voor het aanvragen van afdrachtsvermindering wordt vereenvoudigd, maar ook is het mogelijk om aanvragen te laten overlappen. Zo is het makkelijker om in te spelen op veranderingen binnen lopende innovatieve projecten.

In de praktijk

Hoe het in de praktijk werkt, kunnen we het beste uitleggen aan de hand van een rekenvoorbeeld. Stel je hebt 10 R&D-medewerkers die 50% van hun tijd besteden aan R&D-werkzaamheden die binnen de WBSO 2022 vallen. Wat levert het dan op? 

  • 1750 werkbare uren per jaar * 50% = 875 R&D-uren per medewerker
  • Standaard uurtarief: € 29 euro per uur 
  • Loonsom: 875 R&D uren x € 29 euro per uur = 25.375 euro per jaar
  • € 25.337 euro per jaar * wbso percentage: 32% = € 8.120 euro per jaar voordeel voor ééń medewerker
  • Totaal WBSO-voordeel voor 10 medewerkers: € 81.200 euro per jaar

 

Dat is een behoorlijk WBSO-voordeel. Bovendien is de regeling laagdrempelig te noemen. Je komt namelijk al in aanmerking als het product, proces of programmatuur dat je ontwikkelt, technisch nieuw is voor jóuw organisatie.. Een ontwikkeling hoeft dus niet innovatief te zijn binnen Nederland of de EU. Wel moet er een technisch risico zijn bij de ontwikkeling. Plus Projects kan helpen om te bepalen of je aan de voorwaarden voldoet. Het is altijd goed om te toetsen of je in aanmerking komt. Het kan je namelijk een enorm voordeel opleveren. 

Interesse? Kijk eens rond op onze website of bereken het met behulp van onze rekentool. Je kunt ook vrijblijvend contact opnemen met op met Constantijn van Eck via vaneck@plusprojects.nl of bel op +31 6 24 33 49 74.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden