Energielijst 2020: de belangrijkste wijzigingen in de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Zoals ieder jaar is de Energielijst voor de EIA-regeling in december herzien. In 2020 ligt er meer nadruk op klimaat en C02-emmisiereductie. Welke bedrijfsmiddelen volgens de Energielijst 2020 onder de Energie-investeringsaftrek (EIA) vallen, de nieuwe mogelijkheden en belangrijkste wijzigingen hebben we hier voor u op een rij gezet.

Fiscaal voordeel via de EIA-regeling

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is er voor ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. Het betreft een fiscale regeling, welke gemiddeld 11% voordeel oplevert. Boven op gebruikelijke afschrijvingen kunnen ondernemers via de EIA-regeling 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.

Klimaat- en energietransitie

In de jaarlijkse publicatie van de Energielijst worden investeringen in aanmerking komen uiteengezet. Een van de belangrijkste wijzigingen in de Energie-investeringsaftrek (EIA) in de Energielijst 2020 is dat er nog meer ingezet op maatregelen die de klimaat- en energietransitie ondersteunen. Zo is onderdeel F van de Energielijst 2020 hernoemd in ‘Energietransitie en CO2-emissiereductie’ – in plaats van ‘Energietransitie’ – en het onderdeel is verder uitgebreid. Dit biedt nieuwe kansen voor ondernemers.

Ontvang maandelijks al het subsidienieuws en de inzichten van onze consultants in uw mailbox. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Een van de toevoegingen aan de Energielijst is het bedrijfsmiddel ‘elektrische toestellen voor stoom- en thermische olieproductie’. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet om de elektrificatie in bedrijfsprocessen te bevorderen door het vervangen van gasgestookte installaties. Daarnaast wordt de aanleg van nieuwe warmte- en koudenetten gestimuleerd door sommige investeringen in de warmte- en koude-infrastructuur tussen bron en eindgebruiker in de EIA op te nemen.

Een andere nieuwe mogelijkheid komt in de vorm van het aanbrengen van technische voorzieningen  voor CO2-emissiereductie bij bestaande processen. Deze investeringen zijn eveneens opgenomen in de Energielijst 2020. Om met deze investeringen in aanmerking te komen voor EIA dient een emissiereductieplan opgesteld te worden.

Gebouwde omgeving

Ook voor investeringen die vallen onder de gebouwde omgeving vinden er veranderingen plaats. Ondernemers die investeren in een warmtepompboiler met een halogeenvrij koudemiddel kunnen vanaf nu ook deze investering aftrekken onder de EIA-regeling. Daarnaast hebben veranderingen plaatsgevonden in de (seizoensgebonden) rendementseisen voor verwarmingstoestellen en de eisen die gelden voor verschillende LED-verlichtingen. Ook zijn de eisen voor warmtepompen en warmtepompboilers, twee bedrijfsmiddelen die reeds in de Energielijst opgenomen waren, aangescherpt.

Gebruik gaan maken van EIA?

Dit waren de belangrijkste wijzigingen voor Energie-investeringsaftrek (EIA) in de Energielijst 2020.  Benieuwd wat er voor nieuwe mogelijkheden er voor u zijn? En wilt u (opnieuw) gebruik gaan maken van de EIA-regeling? Neem dan contact op met Vincent Esposto op of +31 (0)6 3410 1096