Energielabel 2023: verplichtingen… en kansen!

In dit artikel vind je informatie over de regelgeving die zal veranderen per 1 januari 2023. Het energielabel 2023 brengt verplichtingen met zich mee, maar ook kansen.

Regelgeving: energielabel 2023

Allereerst, de wet is duidelijk! Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal over energielabel C beschikken. Is dit niet het geval, dan mag het gebouw niet meer als kantoor worden gebruikt. Echter, er zijn enkele uitzonderingen, die kun je hier vinden. In algemene zin betekent deze verplichting dat er werk aan de winkel (pardon, kantoor… bedoel ik) is. Het is namelijk zo dat 12% van de Nederlandse kantoren een energielabel D of lager heeft. Bovendien heeft 50% van kantoren in Nederland überhaupt nog geen label (stand per februari 2021).

Kansen: energielabel 2023

Toch zijn er kansen! Onder de EIA-regeling (Energie-investeringsaftrek) kunnen bedrijven een deel van hun investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. Hierin kun je de kosten van een energielabelsprong en bijhorend renovatietraject meenemen! Concreet gaat dit in 2021 om € 9,67 verkrijgbaar netto voordeel per m2 bvo per labelsprong.

Voorwaarde is dat minimaal label B wordt bereikt, met minimaal drie labelsprongen.

Rekenvoorbeeld: Een kantoor van 2000 m2 wordt gerenoveerd, en gaat van een label E naar een label B (3 sprongen). Netto subsidievoordeel is hierbij maximaal € 58.020.

Plus Projects

Plus Projects heeft uitgebreide ervaring met het inrichten van energielabelsprongtrajecten onder de EIA regeling. Ook werken wij samen met EPA-U maatwerk adviseurs. Deze kunnen jou helpen met het vaststellen van uw huidige energielabel, en het opstellen van verbetermaatregelen om minimaal label B (of hoger!) te behalen.

Wil jij meer informatie? Bel Plus Projects op 070-3012420! Of heb jij een andere vraag betreft subsidies? Neem vooral contact op met onze specialisten! Uiteraard kun je altijd vrijblijvend een mail sturen naar info@plusprojects.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden