BIK-regeling terugtrekking

Plus Projects adviseert haar klanten zo goed mogelijk over fiscale- en subsidieregelingen. Afgelopen maanden hebben wij bij klanten de Baangerelateerde investeringskorting aangedragen. Dit om extra fiscaal voordeel te verkrijgen op investeringen in bedrijfsmiddelen. Het kabinet heeft vorige week gemeld de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 wordt ingetrokken. De BIK-regeling wordt vervangen door een verlaging van de AWF-premie.

Wat is er aan de hand met BIK?

De regeling werd eind vorig jaar informeel aan de Europese Commissie voorgelegd met als doel dat de BIK erkend zou worden als geoorloofde staatssteun. Zonder deze goedkeuring zouden sommige investeringen in een ander EU-land ook in aanmerking kunnen komen voor de BIK-subsidie. Dit is niet de bedoeling van het kabinet.

De Europese Commissie heeft kenbaar gemaakt dat zij niet voldoende zekerheid kan geven over de beoordeling van de BIK als geoorloofde staatssteun. Het kabinet heeft naar verschillende opties gekeken, maar de onzekerheid voor ondernemers zou lang aanblijven wat tot zorgen kan leiden. Daarnaast is er het risico dat ondernemers geen BIK kunnen aanvragen of dat zij met rente het geld moeten terugbetalen op een later moment. Daarom wordt de BIK met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 ingetrokken.

Verlaging AWF-premie

Als oplossing is gekozen voor een verlaging van de AWF-premie werkgevers in 2021, mogelijkerwijs per 1 augustus 2021. Door de verlaging van de premie zou er meer geld vrijkomen bij bedrijven om te investeren. Op deze manier hoopt het kabinet nog steeds bedrijfsinvesteringen aan te jagen.

Er is een wetswijziging nodig voor de intrekking van de BIK. Daarom heeft het kabinet dit wetsvoorstel aan de Raad van State voor advies aangeboden. Daarna zal het zo spoedig mogelijk aan het parlement worden voorgelegd.

Meer informatie?

Lees hier de gehele brief van Staatssecretaris Vijlbrief van Financiƫn aan de Eerste en Tweede Kamer over de BIK en lees hier hoe er met staatssteun wordt omgegaan.

Voor algemene vragen en meer informatie over subsidies kun je mailen naar info@plusprojects.nl of benader direct een consultant. Bekijk hier welke consultant bij jou past!

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden