WBSO: 5 veranderingen op een rijtje

Het einde van een lang en bizar jaar is in zicht en dus is het ook tijd om aan de slag te gaan met jouw WBSO aanvraag voor 2021! De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) compenseert bedrijven voor de uren, kosten en uitgaven die zij spenderen aan innovatie. De deadline voor het aanvragen van WBSO afdrachtsvermindering (met ingang van de subsidie per 1 januari) is 20 december.
Hier zijn 5 veranderingen waar je rekening mee moet houden in het nieuwe WBSO jaar.

Tegemoetkoming gaat omhoog!

Als resultaat van de economische gevolgen door het coronavirus zal de WBSO in 2021 incidenteel meer opleveren dan normaal. Dit ziet eruit als volgt:

Er gelden twee schijven met een verschillend voordeelpercentage:

  • Eerste schijf; tot € 350.000: 40% (was 32%)
  • Tweede schijf; > € 350.000: 16% (ongewijzigd)

Jij ontvangt dus extra korting op je loonbelasting in 2021! Kan je die weer mooi in die fantastische massaspectrometer stoppen!

Nieuw aanvraagportaal

De RVO werkt momenteel aan een nieuw aanvraagportaal ter vervanging van het huidige eLoket.  Hiervoor heb je eHerkenning eH2+ of eH3 nodig. Vanaf 1 juli 2021 kun je uitsluitend met eH3 inloggen.

Vraag je WBSO aan met behulp van een intermediair? Deze moet per april 2021 gebruik gaan maken van het nieuwe portaal, wat uitsluitend kan met een ketenmachtiging.

Software

De overheid onderzoekt of en hoe de definitie van Speur- en Ontwikkelwerk in het kader van de WBSO kan worden uitgebreid als het gaat om programmatuur-ontwikkeling. Momenteel wordt onderzocht of het mogelijk is om de toepassing van Artificial Intelligence (AI) en Machine Learning (ML) te ondersteunen, naast de ontwikkeling hiervan. Ook wordt gekeken naar modellering en simulatie door middel van ICT-tools, en of deze binnen de WBSO zouden kunnen passen. Let op: er is nog geen definitief besluit hierover.

Aanvraagritme

Sinds de aanvraag van 1 januari 2020 is het mogelijk om de WBSO nu ook 4x per jaar aan te vragen. Waarvoor is dit handig? Voor die projecten waarin snelle ontwikkelingen gebeuren, veelal gebaseerd op SCRUM of Agile project management processen. Dus kan jij nog beter je activiteiten ondervangen in de WBSO en weet je zeker dat je geen WBSO uren mist met als resultaat extra fiscale korting.

Deadline data

Sinds de aanvraag van 1 januari 2020 zijn de deadlines verplaatst. Voorheen was dat 1 maand voor de start van de WBSO aanvraag, nu is de deadline 1 dag voor de start van de WBSO aanvraag.

Dus start je aanvraag op 1 februari, dan dien je de WBSO aanvraag uiterlijk in op 31 januari.

Let op: dit geldt voor de gehele entiteit met alle projecten, niet voor afzonderlijke projecten.

 

Advies nodig?

Wilt jij gebruik maken van de WBSO? Bel met Vincent op 06 3410 1096 om jouw casus te bespreken.