Impact – wat is dat voor mij?

Laats schreef mijn collega Vincent al over het woord “Maximaal”, waar dit vandaan komt en wat dit voor Plus Projects betekent.

Dat inspireerde me om eens na te denken over de term “impact” die ook staat beschreven in de visie van Plus Projects. Op het moment word de term impact namelijk vaak als containerbegrip gebruikt, dus ging ik op zoek naar mijn interpretatie en de oorsprong van dit woord.

Oorspong

Oorspronkelijk komt het woord impact van uit het Latijnse woord impāctus of impingere waarmee ‘inslaan, stoten tegen’ bedoeld werd. In het Engels wordt het woord impact voor zowel de letterlijke als overdrachtelijke betekenis gebruikt. Maar in het Nederlands heeft alleen impact eigenlijk vooral betrekking op handelingen, ideeën, gebeurtenissen e.d. In de zin van impact op iets of iemand hebben of maken. Synoniem van het woord impact is dan ook invloed.

Voor mij

Als ik zelf kijk naar waar ik invloed of impact op wil maken zijn dat een aantal dingen:

  • Impact op het gevoel van mensen – dat ze blij worden om met mij samen te werken, zowel intern als extern, gebaseerd op de inhoud maar ook zeker de manier van samenwerken. Eentje die past bij mij én bij de ander.
  • Ik wil graag impact hebben op de langere termijn innovatie (strategie) projecten van een klant en van Plus Projects. Want innovatie is niet iets van de korte termijn. Techniek verandert en daarom moet je als bedrijf mee veranderen. Subsidies kunnen daarbij helpen, maar zijn wat mij betreft niet het doel. Innovatie ontwikkeling (en daar iets aan bijdragen), dát is het doel.
  • Ik wil invloed uitoefenen om te komen tot duurzamere oplossingen en alternatieven. Innovatie die duurzaam is, maar ook investeringen in producten en processen die duurzamer zijn. Door goed te informeren en mensen bewust te maken van de duurzamere opties die er zijn, hoop ik mijn steentje bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Plus Projects

Plus Projects consultants kijken voor wat betreft “impact” dus zeker verder dan alleen naar de maximale subsidiebijdrage. We kijken naar het nut van de subsidie, de impact van hetgeen waar we subsidie voor aanvragen en blijven kritisch op onszelf. Want uiteindelijk willen we impact maken op de samenleving en dat doe je niet altijd door subsidie, maar ook door goede adviezen, meedenken met je klant en open staan voor verandering.

Nieuwsgierig naar welke impact we samen kunnen maken? Neem contact op met een van onze consultants via 070-3012420.