De inside business van Plus

Collega Marloes vroeg of ik een blog wilde schrijven – uiteraard, met alle liefde. Marloes legt uit: “Wil je het stuk verbinden met 2 van de 6 Plus Projects kernwaarden, humor & energiek”. “Dit wordt een uitdaging”, dacht ik, “Humor heb ik niet, energie wel”.

“Misschien kan je ook iets schrijven over zaken binnen Plus” zegt Marloes.  Dus bij deze, beste lezer, ga ik je iets vertellen over de inside business van Plus.

Plus bestaat inmiddels bijna 15 jaar, ooit opgericht door Marjolein en David Paul aan de keukentafel. Inmiddels is die keukentafel ingeruild voor een mooi kantoor in loftstijl, nabij de Scheveningse boulevard. Het grote voordeel: op een dag van 30°C, sprongen wij even de zee in tijdens de lunchpauze, heerlijk! Altijd leuk, je collega’s halfnaakt zien.

Hindernissen

Marjolein en ik doen aan paardrijden – zo praten wij graag soms in paardentermen met betrekking tot Plus Projects en zien wij problemen als obstakels of hindernissen, vergelijken we mensen met paardenkarakters en proberen we de ‘schwung’ of ‘flow’ in de organisatie te krijgen.
Zoals elke groeiende MKB organisatie heeft ook Plus zijn eigen hindernissen te nemen. Een grote en belangrijke hindernis waren de onderlinge relaties en communicatie. Binnen het team hebben we naast “het werk” te maken met “het leven”: vakanties, ziekte, huwelijksvieringen, kinderen, overlijden van dierbaren. In een klein team met een groot portfolio, vraagt dit grote veerkrachtigheid en een open cultuur waarin alles gezegd mag worden.
Middels een ESF subsidie Duurzame Inzetbaarheid zijn externen ingehuurd (Iro Evangelou, Lean Consultancy Group) om te helpen achterhalen wat de pijnpunten en helpende normen zijn, fouten en successen met tot slot, de 6 kernwaarden van Plus. Het laten uitvechten zoals in een kudde paarden gebeurt ging ons toch net iets ver.

Nieuwe collega’s!

De kernwaarden hebben wij het afgelopen jaar meteen ingezet om nieuwe collega’s te selecteren om de tweede hindernis te nemen: het vergroten van operationele mankracht. Onze klanten groeien en starten meer research of renovatie trajecten, nieuwe klanten weten ons te vinden en dat vraagt om personeelsgroei bij Plus!

Dus, groeiende portfolio + 6 kernwaarden, hoe selecteer je een nieuwe collega daar mee? Onze nieuwste trainees vroeg ik om ‘on the spot’ een sales pitch voor Plus te doen – ik zag er wel de humor van in om iemand voor het blok te zetten-, zij pakten de uitdaging energiek aan! Kijk, dat zijn de collega’s die we willen en ik kijk uit naar de start van Milou en Eline in oktober!

Gedreven in zelfontwikkeling binnen Plus

Naast het verbeteren van de verbinding tussen collega’s en uitbreiden van het team, hebben we een hoop andere uitdagingen; zo denk ik graag na over (1) hoe wij onze producten kunnen verbeteren (2) hoe kan ik mijn collega’s nog beter ondersteunen (3) hoe kan ik verbinding creëren tussen verschillende plannen voor Plus (4) hoe meet ik voortgang van onze projecten? Ik leer over marktonderzoek, marketing & sales en financiële bedrijfsvoering. Ondanks mijn mooie PhD titel in de moleculaire biologie en een minor in innovatiemanagement in een ver verleden, heb ik nog wat bij te leren. Ik lees boeken zoals ‘businessmodellen in de dienstverlenende sector’ en ‘geweldloze communicatie’ – razend interessant. Tegenwoordig noemen we elk nieuw probeersel binnen Plus “een experiment”- daar kan ik mij wel in vinden als ex-wetenschapper.

“Marloes, is 1.5 pagina max niet wat veel” vroeg ik aan het begin van ons gesprek – had ik toch even onderschat.

PS: herken jij de 6 kernwaarden van Plus in dit stuk?

PPS: Benieuwd wat de ESF subsidie voor jouw organisatie kan betekenen? Bel ons!