De 5 meest gevraagde EIA bedrijfsmiddelen

Geschreven door Vincent Esposto

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is één van de meest aangevraagde regelingen van onze klanten. Deze fiscale regeling wordt ingezet om investeringen in energiezuinige technieken en middelen te stimuleren. Duurzaam ondernemen wordt met de EIA gestimuleerd. Bedrijven kunnen met de EIA tot maximaal 45,5% van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst! Daarnaast zorgen deze investeringen voor een lagere energienota. Je bespaart dus ook nog eens op jouw energiekosten!

Om van de EIA gebruik te kunnen maken, moet je investeren in bedrijfsmiddelen op de energielijst 2021. Om hier een beter beeld van te krijgen, brengen wij de vijf meest gevraagde EIA bedrijfsmiddelen voor jou in kaart.

1. Energielabelsprong

Het verbeteren van de energieprestatie van bestaande gebouwen met een utiliteitsfunctie tot minimaal een label B wordt door de overheid gestimuleerd onder de EIA. Concreet gaat dit om maximaal € 9,67 netto voordeel per m2 gebruikersoppervlakte per labelsprong (minimaal 3 labelsprongen).

Wist je dat per 1 januari 2023 elk kantoorgebouw minimaal energielabel C moet hebben? Als je hier toch aan de slag mee gaat, waarom niet direct naar label B of A om van de EIA te profiteren? Plus Projects kan jou uiteraard hierbij helpen!

2. Losse Installaties

Is een labelsprong niet van toepassing zijn voor uw situatie? Geen zorgen! Want je kunt ook een EIA aanvraag indienen op losse installaties. De meest prominente voorbeelden zijn warmtepompen (minimale SCOP waarde verschilt per type warmtepomp), luchtbehandelingskasten (Eurovent label A) en luchtkanalen (Luka C).

3. Bouwkundig

Enkele bouwkundige maatregelen vallen ook onder de energie-investeringsaftrek. Dit gaat om energiebesparende maatregelen zoals het toepassen van isolatie (alleen bij renovaties) of HR glas.

4. Grootkeuken

De horeca heeft een groeiende vraag naar duurzame oplossingen in professionele keukens. Gelukkig staan er diverse grootkeukenapparatuur op de Energielijst 2021! Denk hierbij aan energiezuinige koel- en vrieskasten, energiezuinige afzuigkappen en energiezuinige (vaat)spoel- of (vaat) wasmachine, maar natuurlijk ook inductiekookplaten.

5. Elektra

Mochten er bij het lezen van dit artikel wat lampjes zijn gaan branden, ook die zijn subsidiabel! LED verlichting wordt ieder jaar steeds populairder, de minimale eisen voor LED verlichting onder de EIA groeien mee. LED dient te voldoen aan een levensduurcriteria L90B50. De subsidie is maximaal €1.000 per armatuur.

De Energielijst 2021

Uiteraard zijn er nog veel meer EIA bedrijfsmiddelen. De volledige Energielijst 2021 kun je hier bekijken. Staat een product waar jij wilt in investeren niet op de lijst? Dan kun je ook zelf een voorstel indienen. Wie weet wordt het product aangevuld op de Energielijst of komen er wijzigingen. Voor de Energielijst van 2022 kun je tot en met 1 september 2021 een voorstel indienen. Meer informatie over producten voorstellen vind je hier.

Advies nodig?

Wil jij net als onze talloze tevreden klanten ook gebruik maken van de EIA? Bel Vincent Esposto op +31 (0)6 3410 1096 of e-mail naar esposto@plusprojects.nl. Voor algemene vragen en meer informatie over subsidies kun je mailen naar info@plusprojects.nl of bekijk hier welke consultant bij jou past!

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden