Consequenties van de Brexit op de WBSO subsidie

Geschreven door Marloes van den Berg-Janssen

Met de start van het nieuwe jaar is ook de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) weer van kracht gegaan. Dit jaar is er door de Brexit misschien toch het een en ander voor u veranderd. Dit kan wellicht invloed hebben op uw WBSO aanvraag, of de manier waarop u de aanvraag inricht.

Hieronder de belangrijkste consequenties voor u op een rij. Daarbij nog een aantal tips om inzicht te krijgen in uw mogelijke fiscaal voordeel of de impact op meer dan alleen de WBSO.

  1. Uren van werknemers

Per 1 januari 2021 komen werkzaamheden verricht in het Verenigd Koninkrijk niet meer voor WBSO in aanmerking. Ook al staat de persoon op de Nederlandse loonlijst. Alleen uren die binnen de EU worden gemaakt komen in aanmerking voor WBSO.

Mogelijk is het voor u interessant om te kijken of een externe partij werkzaamheden kan uitvoeren en u hiervoor een factuur betaald. Vraag uw subsidieconsultant of zo’n optie voor u ook van toepassing is. Dit is namelijk afhankelijk van of de werkzaamheden zelf S&O waardig zijn, of alleen ondersteunend aan uw S&O.

  1. Kosten en uitgaven in het Verenigd Koninkrijk

Voor kosten en uitgaven die u maakt in het Verenigd Koninkrijk verandert er niets. Deze kunt u gewoon opvoeren bij uw WBSO aanvraag. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor grondstoffen/materialen t.b.v. de ontwikkeling van prototypes of huurkosten van apparatuur /proeflocaties om testen uit te voeren. Dit is niet anders dan voor kosten die u maakt in alle andere landen.
Wat is wél anders? Reis- en verblijfkosten in het Verenigd Koninkrijk t.b.v. S&O werkzaamheden (bijv. testen in het buitenland), komen niet meer voor WBSO in aanmerking.

  1. Invloed op octrooirechten

Het is nog steeds mogelijk om octrooien aan te vragen in het Verenigd Koninkrijk en ook bestaande octrooien blijven gewoon geldig. Ook eventueel aanvragen van een octrooi in het VK blijft identiek. Dit komt doordat het VK nog steeds is aangesloten bij het Europees Octrooiverdrag.

Meer weten over de impact van de Brexit?

Doe de impact scan van de RVO. De RVO heeft een zeer goede impact scan ontwikkeld over de impact van de Brexit op uw bedrijf. Via deze link komt u direct op de juiste pagina om dit voor uw onderneming in te vullen.

Vragen?

Wilt u weten wat er precies voor u van toepassing is? Hoe we uw WBSO aanvraag kunnen optimaliseren of wilt u gewoon een kritische blik op hoe u deze nu zelf heeft ingericht? Onze consultants denken graag met u mee! Bel gerust, onze contactgegevens vindt u hier