Europese subsidie Interreg Europe

Interreg Europe gaat uit van leren van elkaar, gezamenlijk testen, evalueren en het uiteindelijk borgen van het geleerde in de aanpassing van / of inbedding in regionale beleidsprogramma’s.

De subsidie is bedoeld voor beleidsbepalende instanties. Onderzoeks- of publieke kennisinstellingen kunnen de subsidie alléén aanvragen als er minstens één beleidsinstantie betrokken is bij het project.

Interreg Europe investeert in projecten die nieuwe beleidsmethodieken en -plannen ontwikkelen gebaseerd op case-studies uit andere delen van Europa. Het gaat hier specifiek om “exchange of experience”: het uitwisselen van ervaringen tussen verschillende Europese regio’s. De aanvrager krijgt subsidie voor het ontwikkelen van het beleidsplan, maar vooral ook voor het afreizen naar andere delen van Europa om (onderdelen) van het project in actie te zien. Samenwerking tussen beleidsmakende instanties in verschillende landen is hierom verplicht: bij het project moet ten minste één instantie (bijvoorbeeld een gemeente of andere regionale overheid) betrokken zijn uit Zuid-, Oost-, West- én Noord-Europa. 

Een voorbeeld van een Interreg Europe-project is bijvoorbeeld het ontwikkelen van een nieuw mobiliteitsplan voor een grootstedelijk gebied. Via Interreg Europe wordt de aanvragende gemeente of provincie in contact gebracht met beleidsinstanties in Madrid, Stockholm, Dublin en Warschau. Tijdens de werkbezoeken wordt inzicht verkregen in de beleidsmethoden die zijn toegepast voor de ontwikkeling en uitvoering van het mobiliteitsplan in die 4 steden en op basis hiervan wordt een nieuw mobiliteitsplan geschreven door de aanvragende instantie. 

Thema’s Interreg Europe

  1. Versterken van onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie (bijv. projecten waarbij regio’s samenwerken aan het versterken van de regionale infrastructuur).
  2. Verbeteren MKB concurrentievermogen (verbetering van het beleid van kleine en grotere ondernemingen en gemeenten).
  3. CO2 reductie, hoe strategieën opstellen voor dit thema.
  4. Behoud en beschermen van het milieu, inclusief cultureel erfgoed/natuurparken.

Landen Interreg Europe

Partijen uit heel Europa kunnen deelnemen aan een projectaanvraag voor Interreg Europe (inclusief Noorwegen en Zwitserland). Sterker nog, een van de voorwaarden voor een aanvraag is deelname van partners uit Noord, Zuid, Oost en West Europa.

Benieuwd of u in aanmerking komt voor Interreg Europe? Neem contact op via info@plusprojects.nl.

 

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden