Vouchers: subsidie voor export

Is export een actueel vraagstuk binnen uw onderneming? De overheid biedt subsidie in de vorm van diverse vouchers die u bij export specifieke vraagstukken kunnen helpen, onder andere via de regeling Starters International Business (SIB).

Vouchers: wat zijn het?

Een voucher is een subsidie instrument die u als ondernemer kunt aanvragen. Een toegekende voucher vertegenwoordigt een waarde die dient als tegemoetkoming in de kosten die u als bedrijf maakt voor het specifieke doel waarvoor de voucher dient, bijvoorbeeld de inhuur van externe expertise.

Coachingvouchers

Met deze voucher ontvangt u maximaal € 2.400 om te besteden voor een individueel coachingtraject. De voucher is beschikbaar voor mkb-ondernemers die weinig tot geen ervaring hebben met zakendoen op buitenlandse markten. De voucher is goed voor 3 tot 5 sessies waarbij u advies krijgt van een ervaren export coach. De mogelijkheden tijdens deze sessies zijn bijv. het identificeren van kansrijke exportmarkten o.b.v. uw ambities en onderscheidend vermogen, het verzamelen van marktinformatie om de aantrekkelijkheid vast te stellen en het samenstellen van een actiepuntenlijst waarmee u daadwerkelijk succesvol kunt worden op internationale markten.

Missievouchers

Regelmatig worden er handelsmissies naar buitenlandse markten of collectieve beursinzendingen georganiseerd door Nederlandse partijen. Interessant wanneer u als ondernemer uw netwerk en kansen op nieuwe buitenlandse markten wilt vergroten. De missievoucher vertegenwoordigt een vergoeding van 50% van de deelnameprijs van deze collectieve beursinzendingen of handelsmissies tot maximaal € 1.500. De reis- en verblijfkosten blijven voor eigen rekening.

Kennisvouchers

Exporteren naar buitenlandse markten kan gepaard gaan met complexe juridische en/of fiscale vraagstukken. De Kennisvoucher biedt een 50% tegemoetkoming voor mkb-ondernemers in de kosten voor het inschakelen van een jurist, fiscalist of belastingadviseur tot maximaal € 2.500 (excl. BTW). Denk aan vraagstukken als dubbele belastingheffing, algemene voorwaarden bij exporttransacties, merkregistratie of het beoordelen van bestaande en opstellen van nieuwe contracten.

Brexit-vouchers

De nieuwste voucher is de Brexit-voucher, bedoelt voor ondernemers die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk en zich zorgen maken over de gevolgen van Brexit. U kunt advies inkopen met behulp van deze voucher bij externe deskundigen op het gebied van internationaal ondernemen. De voucher vergoed 50% tot maximaal €2.500 op de factuur van een externe deskundige.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over deze vouchers of andere subsidies op het gebied van internationaal ondernemen? Neem contact op met Marjolein Nijhuis via nijhuis@plusprojects.nl of +316 41 27 79 78 voor meer informatie.