De overheid deelt eerste boetes uit voor het ontbreken van Energielabel

Een Energielabel toont de energieprestatie van een gebouw aan. Deze moet aanwezig zijn bij de oplevering, grootschalige renovatie, verkoop of verhuur van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, winkels en horeca,. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is verantwoordelijk voor de handhaving en heeft de eerste 23 boetes uitgedeeld aan eigenaren die niet in het bezit waren van een rechtsgeldig Energielabel. Deze boetes kunnen oplopen tot een maximum van € 20.250,- en kunnen makkelijk worden voorkomen.

Bent u van plan grootschalig te renoveren? Dan kunt u twee vliegen in één klap slaan. Wij adviseren om vroegtijdig een Energie Prestatie Advies (EPA-U)-rapport op te laten stellen. Dit rapport bevat het huidige Energielabel (en Energie-index) inclusief aanbevelingen om de energieprestatie en het Energielabel van het gebouw te verbeteren. Wanneer het label verbetert met drie stappen of label A behaalt, dan kan dit EPA-U rapport gebruikt worden om de Energie Investeringsaftrek (EIA) aan te vragen. Vervolgens krijgt u bijna 14% netto subsidie terug op alle maatregelen die u neemt om de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Let op: vanaf 2018 wordt naar verwachting de eis gesteld dat dit rapport wordt opgesteld vóór de aanneemovereenkomst is getekend.

Meer vragen over de EIA of het opstellen van een EPA-U rapport? Neem dan contact op met Laurens Visscher via 0618634504 of visscher@plusprojects.nl.