Vijf vragen aan Janneke

Janneke is in september begonnen met haar eerste baan als consultant bij Plus Projects. Eerder hebben we haar al gesproken over haar eerste maand bij Plus. Toen al zat ze enorm op haar plek. Nu, een half jaar later, willen we haar graag in de spotlight zetten. We zijn namelijk super trots op haar voortgang! De afgelopen maanden heeft zij laten zien dat ze veel in haar mars heeft. Dat willen we graag delen in de vorm van deze vijf vragen! 

 

In dit artikel beantwoordt Janneke vijf vragen over haar werk, ambities en zichzelf. 

1. Hoe zijn de afgelopen maanden bevallen? 

Super goed! De laatste maanden zijn voorbij gevlogen! Het voelt alsof ik al veel langer dan 5 maanden aan het werk ben bij Plus Projects. Dit komt vooral doordat ik meteen veel taken en verantwoordelijkheden heb gekregen. Bij Plus word je goed begeleid, maar ook in het diepe gegooid. Hierdoor heb ik heel veel geleerd. Dus ja, de tijd is voorbij gevlogen. Maar ik voel ook dat ik een enorme ontwikkeling heb doorgemaakt. Het doel van de afgelopen maanden was om de WBSO 2022 helemaal in te dienen. Dat is allemaal gelukt en de eerste goedkeuringen beginnen binnen te druppelen! Na mijn jaren als student is het mooi om te zien hoe het écht werkt in de praktijk. We werken met ambitieuze doelen en geen dag is hetzelfde. Dus hoe ik terugkijk op de afgelopen maanden? Ik heb veel geleerd, mezelf goed ontwikkeld en heb bij veel bedrijven een kijkje in de keuken mogen nemen. Ik zit echt op mijn plek bij Plus Projects!

2. Je bent momenteel bezig met een project rondom circulariteit samen met de Universiteit Utrecht. Kun je daar wat meer over vertellen?

Ik heb mijn masterscriptie geschreven aan de Universiteit Utrecht over Design for Sustainability. Mijn onderzoek was onderdeel van het Europese Cresting project. Dit is een samenwerking tussen acht Europese universiteiten en heeft als doel om vanuit onderzoek lessen te formuleren over hoe we kunnen transformeren naar een circulaire economie. Binnen de Universiteit Utrecht wordt het Cresting project uitgevoerd binnen het Copernicus Institute of Sustainable Development. Het project loopt over meerdere jaren en is opgebouwd uit allerlei verschillende onderzoeken. Kort geleden benaderde de Universiteit mij om een rol te spelen in de afronding van een van deze onderzoeken. Dus op dit moment voer ik een project uit over Extended Producer Responsibility (EPR). Producenten hebben namelijk bepaalde verantwoordelijkheden wanneer zij producten maken. En deze verantwoordelijkheden stoppen niet zomaar zodra het product verkocht is. Het doel van EPR is dat duurzaamheidsambities worden meegenomen in elk levensstadium van een product, van productontwerp tot het weggegooid wordt. De wetgeving rondom dit concept zal de komende jaren nog regelmatig veranderen. Ik doe onderzoek naar de toepassing van de huidige regelgeving binnen Nederland, Frankrijk en Italië en de ervaringen die producenten hebben met deze regelgeving. Samen met mijn collega’s van de universiteit zullen we uiteindelijk aanbevelingen geven aan de Europese Commissie welke regelgeving het best toegepast kan worden en op welke wijze. Dit onderzoek is belangrijk omdat het zorgt dat de ervaringen van producenten ook worden meegenomen in toekomstige wetgeving.

3. Wat vind je zo interessant aan het onderwerp circulaire economie? 

Ik vind het een fascinerend onderwerp waar veel verschillende meningen over zijn, maar over het algemeen positief naar wordt gekeken. Ik heb er zowel mijn bachelor- als masterscriptie over geschreven. Het is hot topic en volgens mij ligt daar nou juist de kracht. Duurzaamheid bestaat uit drie dingen; People, Planet en Prosperity. De transformatie naar een circulaire of duurzame economie gaat niet alleen over vergroenen. Het heeft namelijk ook sociale en economische aspecten. Aan de circulaire economie zijn zo enorm veel verschillende concepten verbonden en er zijn allerlei manieren om circulariteit aan te vliegen. Voor mij zit de uitdaging in het integreren van deze connecties. Onderaan de streep levert de circulaire economie minder afval op, grondstoffen worden immers steeds opnieuw gebruikt. We merken allemaal dat grondstoffen alleen maar duurder worden en dat circulariteit zo alleen maar belangrijker wordt. Voor mij is het belangrijk om mensen te laten zien dat circulariteit werkt voor verduurzaming in maar ook op economisch vlak. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een business case.

4. Hoe kan je jouw ambitie om bij te dragen aan de circulaire economie kwijt als consultant bij Plus Projects?

Nadat Utrecht Universiteit mij benaderde, heb ik in samenspraak met Marjolein gekeken wat er mogelijk is. Zij werd meteen enthousiast van dit project en het mooiste is dat ik het nu mag oppakken vanuit Plus Projects. Marjolein en ik vinden circulariteit allebei een enorm interessant onderwerp en we praten er graag over. Dat is dus super leuk! Er liggen zoveel mogelijkheden binnen dit thema! Ik zie vooral kansen om onze mkb-klanten te helpen met de mogelijkheden en obstakels die de veranderende regelgeving en eisen met zich meebrengen. Het kan best een stap zijn om circulariteit aan te pakken. Ik wil bedrijven laten zien waar ze kunnen beginnen en welke subsidiekansen er zijn. Maar allereerst zullen wij een rondetafelgesprek organiseren waarin we het belang van circulariteit bespreken. Daar later meer over!

Circulariteit bij Plus

Naast mijn onderzoek binnen de universiteit werken we nu ook al met circulariteit binnen Plus. Omdat we bij zoveel verschillende klanten op de vloer komen zien we soms ook connecties tussen bedrijven. Zo kan een restproduct van de ene klant het beginproduct van een andere klant zijn. Als we hier kansen zien, koppelen we deze bedrijven aan elkaar. Zo beginnen we het gesprek voor een duurzame samenwerking.

5. Tot slot; wat doe je zoal in je vrije tijd?

Vroeger heb ik de vooropleiding ballet gevolgd. Drie jaar lang danste ik 15 uur in de week. Ik heb daar enorm van genoten maar uiteindelijk een ander pad gekozen. Nu wil ik weer beginnen met ballet. Niet alleen dansen in de woonkamer, maar écht in een studio. Verder hou ik enorm van lezen. Ik ben een echte boekenwurm. Mijn favoriete boek dat ik recent heb gelezen? Papyrus! Ken je die al? 

 

Benieuwd naar de kansen binnen circulariteit? Neem contact op met Janneke Pruijsen!

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg bijvoorbeeld onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden