Samen toewerken naar een duurzame samenleving

De cirkel doorbreken

Economische prikkels zijn tot op heden nog steeds de grootste motivatie om de handen uit de mouwen te steken. Dit is een barrière voor duurzame ontwikkeling, aangezien men vaak denkt dat het geld kost en weinig oplevert. Vanuit deze kennis besluit men soms om deze stap (nog) niet te zetten. Echter, dragen wij op deze manier ons steentje bij aan het uitputten van bronnen, klimaatverandering en andere milieu en maatschappelijke issues. William Forster Lloyd, een econoom, beschreef dit voor het eerst (1833) als “Overuse of a Common by its Commoners”, welke opnieuw beschreven werd in een artikel van de ecoloog en filosoof Garret James Hardin (1968) als “Tragedy of the (Unregulated) Commons” – “een situatie in een systeem met gedeelde bronnen waarbij individuele gebruikers die onafhankelijk van elkaar handelen op basis van hun eigenbelang zich in strijd met het algemeen welzijn van alle gebruikers gedragen door die bron uit te putten of te bederven door middel van hun collectieve actie.”  Deze situatie kan leiden tot kosten en kettingreacties die men tot op heden nog slecht kan voorspellen. Een voorbeeld is hoe klimaatverandering zorgt voor het mislukken van oogsten, wat niet alleen de voedselprijs kan opdrijven, maar ook kan leiden tot vluchtelingenstromen en uiteindelijk tot sociale en maatschappelijk issues. Hier hangen verborgen kosten aan vast en toont aan hoe belangrijk het is dat wij met elkaar de handen ineen slaan en verduurzamen. Het inzetten van subsidies kan deze cirkel doorbreken en bedrijven/organisaties motiveren om duurzame stappen te zetten. De overheid heeft verschillende regeling om duurzame ontwikkeling te stimuleren, zoals de Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Milieu Investeringsaftrek (MIA) voor o.a. de verduurzaming van (bedrijfs)gebouwen om te voldoen aan de energielabel eisen (2023 minimaal label C, 2030 minimaal label A). Daarnaast wordt de ISDE en SDE+ subsidie vaak ingezet om duurzame energieproductie te stimuleren. De WBSO wordt veel toegepast om producten en bedrijfsprocessen te verduurzamen door het inzetten van onderzoek en ontwikkeling naar innovatieve duurzame oplossingen.

 

Technologie met potentie voor duurzame ontwikkeling

Uit bovenstaande kunnen wij concluderen dat bewustzijn, inzicht en een collectieve benadering van cruciaal belang zijn voor de duurzame transitie. Deze kernwoorden doen mij gelijk denken aan de Blockchain Expo in de RAI (27-28 juni) die ik afgelopen week bezocht. Dit evenement richt zich op blockchain technologie, een technologie in de kinderschoenen, ook wel bekend van de Bitcoin (founder Satoshi Nakamoto, 2009), maar nog redelijk onbekend op het gebied van duurzame ontwikkeling. In de basis is deze technologie een oneindige lijst met gegevens (blocks), die je niet kan wijzigen, opgeslagen op een decentrale plek. Het wordt gedraaid door een protocol, zonder dat daar een derde partij tussen zit. Deze technologie is in staat om onafhankelijk en transparant transacties te verifiëren. Dit biedt enorme kansen voor duurzame ontwikkeling, omdat deze technologie in staat is om de transactie van bepaalde handelingen inzichtelijk te maken en indirect bewustzijn kan creëren. Denk bijvoorbeeld aan een transparante bevoorradingsketen waarbij je precies weet waar je product/voedsel vandaan komt, juist gekoeld is en hoeveel grondstoffen er nodig waren voor de productie van jouw product… Of een concept waarbij je met het verzamelen van plastic wordt beloond in cryptogeld (cryptovaluta)… Een energienetwerk dat groene energie zo efficiënt mogelijk distribueert… of een micro lening die een kleine ondernemer in een ontwikkelingsland helpt om zijn persoonlijke ambities te vervullen. Op de Blockchain Expo in de RAI waren er meer van dit soort fantastische initiatieven die zullen bijdragen aan de duurzame transitie. Een veelbelovende technologie waar wij in de toekomst meer over zullen horen.

Meer weten?

Wij zien een groeiende vraag naar aansluitende subsidies op het gebied van blockchain technologie. Wilt u meer weten over subsidies op het gebied van duurzame ontwikkeling of de ontwikkeling van blockchain technologie? Wij helpen u graag op weg, zodat wij samen met u een positieve impact op de samenleving en het milieu kunnen maken.

Waarom vertrouwen essentieel is in complexe innovatie- en duurzaamheidsprojecten. Vorige week had ik een telefoongesprek…