Loonkosten te compenseren via de WBSO?

In dit artikel legt Erik Sewalt uit hoe de WBSO ingezet kan worden om de digitale transitie te bevorderen. De WBSO kan namelijk ingezet worden om stijgende loonkosten (in de IT-sector) te compenseren.

Digitale transitie

De digitale transitie is in volle gang en buzzwords vliegen je om de oren! Nieuwe digitale technologieën zijn er om de bedrijfsmodellen te verbeteren, kosten te drukken en processen te versnellen en automatiseren. Plus Projects ziet in de digitale transitie een belangrijke bron voor het creëren van de extra waarde die hard nodig is deze tijd.

De innovatiegraad is hoog binnen hardware, die ter ondersteuning van deze overgang dient. Echter, het is de software die centraal staat binnen digitalisering. Voor digitalisering zijn programmeurs natuurlijk onmisbaar! Nu was de arbeidsmarkt van programmeurs de afgelopen jaren al krap, door de stijgende prijzen is het echter onwaarschijnlijk dat de lonen de komende tijd zullen dalen. 

Loonkosten te compenseren & WBSO

Als er een manier is om de stijgende loonkosten te compenseren is het via de WBSO. Deze fiscale regeling ter bevordering van innovatie, kan een korting op de loonkosten geven d.m.v. een aftrek van de loonheffing. Hoe hoog deze aftrek is hangt af van de hoeveelheid speur- en ontwikkeluren, of S&O, die door de programmeurs worden gemaakt. Nu is met name software ontwikkeling zeer intensief als het gaat om de ureninvestering. Het feit dat de korting die van de WBSO komt direct afhangt van de hoeveelheid uren die aan technische nieuwe programmatuur worden besteedt, maakt het een uiterst geschikte regeling voor innovatieve ICT projecten. Daarnaast houdt de WBSO ook rekening met het uurloon van de medewerkers waardoor die hogere lonen uiteindelijk ook in meer korting per S&O-uur resulteren.

Let wel dat niet zomaar elk stuk nieuwe software in aanmerking komt voor de WBSO. Er moet sprake zijn van of een nieuw informatietechnologisch principe in de programmatuur of een technische nieuwe wijze van integreren van zelf-ontwikkelde programmatuurcomponenten. Hierbij lopen de programmeurs tegen technische knelpunten aan waarvoor zij geen voor de hand liggende oplossingen hebben. Als laatste is het belangrijk dat het resultaat een oplossing is die in een formele programmeertaal, zoals Python, C#, Java, etc., wordt vastgelegd. 

Technisch nieuw werkingsprincipe?

Er is dus een technisch nieuw werkingsprincipe nodig. Wat houdt dit eigenlijk in? Met enkele voorbeelden geven we hier een beeld van.

Wat is geen WBSO?

  • Bijvoorbeeld het koppelen van software aan een extern beschikbare API waarbij de programmeurs bekend moeten worden met de API is geen WBSO, er is namelijk geen sprake van technisch nieuwe programmatuur.
  • Of het ontwikkelen in een nieuwe ontwikkelomgeving of programmeertaal waarbij ontwikkelaars zich nieuwe methoden en technieken moeten aanleren is geen WBSO. Er is hier namelijk sprake van aanleren van bestaande technologie en dit is uitgesloten van de WBSO.
  • En het toepassen van machine learning en natural language processing voor een toepassing die suggesties voor behandeling moet gaan geven aan artsen op basis van een dataset aan medische data. TensorFlow wordt toegepast waarmee een model wordt gemaakt en getraind op de dataset.

Wat is wel WBSO?

  • Aller eerst; de ontwikkeling in C van een real-time communicatie systeem voor machines, bijvoorbeeld omdat de leverancier dit niet meelevert, met uitdagingen op het gebied van snelle real-time synchronisatie, monitoring en bijregeling.
  • En ook de ontwikkeling van een nieuw routeplanningssysteem waarbij het technisch probleem is dat de huidige algoritmes ontoereikend zijn voor de gewenste specificaties. Het bedrijf ontwikkelt een nieuw en efficiënter algoritme in Python. 

 

Interesse?

Heeft u impact-makende ICT projecten in de roadmap en wilt u advies over de financieringsmogelijkheden? Wij zien veel kansen in de transitie naar een digitale economie en draagt graag haar steentje bij aan digitale innovatieprojecten. Benieuwd wat Erik voor u kan betekenen? Plan zo een afspraak in.

 

Altijd op de hoogte van het laatste subsidienieuws? Volg bijvoorbeeld onze LinkedIn pagina of meld je aan voor de Plus Projects nieuwsbrief:

Aanmelden