WBSO workshop
Hoe doe je dat eigenlijk, een goede WBSO aanvraag schrijven? Wat zijn de do’s en…
In de eerste WBSO aanvraag van het jaar wordt u meteen voor een keuze gesteld. Kiest u voor een forfaitair berekend bedrag of gaat u toch voor een gerichte inschatting van de Speur en Ontwikkelings(S&O)-kosten en uitgaven? Maak een weloverwogen keuze want hij geldt meteen voor de rest van het kalenderjaar. Wat de keuze ook is, in beide gevallen komt er een bedrag bovenop uw S&O-loonkosten. Over het totale bedrag wordt vervolgens uw WBSO-voordeel berekend (32% over de eerste € 350.000 aan S&O-loon en kosten/uitgaven, daarboven 14%).
Maar wat is een verstandige keuze? Met mijn jarenlange ervaring in de WBSO en met kosten en uitgaven vraagstukken probeer ik via deze blog u op weg te helpen.
Verwacht u geen of weinig kosten of uitgaven voor uw S&O, kies dan voor de forfaitaire optie. Het forfait heeft één groot voordeel. Er hoeft geen aparte kosten en uitgaven administratie worden bijgehouden. Dus geen extra moeite met offertes, opdrachten, facturen en betaalbewijzen. Het forfait is namelijk gebaseerd op het aantal S&O-uren die in het aanvraagjaar worden gerealiseerd. Een goede S&O-urenadministratie is dus voldoende. De hoogte van het forfaitaire bedrag per kalenderjaar is:
Voorbeeld: bij 2500 S&O-uren bedraagt het forfaitaire bedrag aan kosten uitgaven € 20.800.
Het nadeel van het forfait, het is slechts een benadering van de kosten en uitgaven die u als ondernemer maakt in een project. Wanneer u minder S&O-uren maakt, neemt het forfaitaire bedrag daarmee af. Daarnaast kunnen grote onverwachtse investeringen, bijvoorbeeld in een S&O-apparaat, niet aanvullend worden opgevoerd in de WBSO.
Verwacht u significant meer kosten en uitgaven dan wat het forfait oplevert, dan is een aanvraag op basis van daadwerkelijke kosten en uitgaven de juiste optie. Alle kosten en uitgaven die direct gerelateerd zijn aan het S&O-werk kunnen in de WBSO opgevoerd worden. Hierbij kunt u onder andere denken aan materiaal- en testkosten maar ook de bouw van laboratoria(ruimtes) inclusief testapparatuur, gehele S&O-testopstellingen, licentiekosten van design software zoals CAD en “freedom to operate” patent onderzoeken.
Natuurlijk kan Plus Projects adviseren en ondersteunen in de onderbouwing en relatering van de aangevraagde kosten en uitgaven aan het S&O-werk en de inrichting om de aparte kosten-/uitgaven administratie bij te houden.
Voor sommige ondernemers is de keuze tussen het forfait en daadwerkelijke kosten en uitgaven snel gemaakt. Voor ondernemers voor wie de keuze niet overduidelijk is, is het advies om u goed te laten informeren over de beschikbare opties. Het is in ieder geval van belang dat u een goed overzicht hebt van de kosten en uitgaven en de S&O-uren die u verwacht te maken. Dat maakt de keuze een stuk gemakkelijker. Komt u er alsnog niet uit, dan kunnen onze ervaren adviseurs u gericht helpen bij het maken van uw keuze.
Nog vragen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met mij via heemskerk@plusprojects.nl of via 06-48 52 05 25.
Hoe doe je dat eigenlijk, een goede WBSO aanvraag schrijven? Wat zijn de do’s en…
Geschreven door David Paul Doornbos, MA In quarantaine In maart schreef ik een blog over…
Het einde van een lang en bizar jaar is in zicht en dus is het…
Hoe doe je dat eigenlijk, een goede subsidieaanvraag schrijven? Wat zijn de do’s en don’ts?…
Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn. Technisch gezien is er al veel mogelijk om duurzame…
Plus Projects bestaat 15 jaar! Dat willen we natuurlijk vieren. Maar hoe doe je zoiets,…
Met Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de WBSO in 2021 enige veranderingen ondergaat ten opzichte…
Vandaag presenteerde het kabinet op de derde dinsdag van september (Prinsjesdag) traditiegetrouw haar plannen voor…
Let op! Tot 16 september 2020 kun je nog een aanvraag indienen voor de Subsidieregeling…
Om sectorale maatwerkafspraken rondom duurzame inzetbaarheid, langer doorwerken en eerder uittreden beter te kunnen faciliteren,…