Innovatie is noodzakelijk om te overleven

Bijna iedere ondernemer zal deze stelling met een volmondig ja beantwoorden. En dat is natuurlijk niet gek. Er zijn tientallen voorbeelden van grote bedrijven die wegens gebrek aan innovatiekracht of hun geloof in hun oude succes niet meer bestaan (of door een concurrent zijn ingehaald). Je moet bijvoorbeeld nu héél goed zoeken om je fotorolletje te laten ontwikkelen of als je een DVD wil huren. Ik sluit mijn digitale camera liever aan op mijn laptop en kijk mijn films wel via een streaming dienst.

Innovatie als drijfveer

Maar waarom is innovatie zo belangrijk voor een bedrijf? Naar deze vraag wordt veel onderzoek verricht maar kort gezegd blijf je competitief in een snel veranderende markt. Door te innoveren kan je nieuwe producten ontwikkelen, je bestaande producten beter maken, je processen efficiënter inrichten om kostprijs te reduceren, nieuwe diensten opzetten en nieuwe markten betreden. Innovatie zou dus voor bedrijven  een belangrijke drijfveer moeten zijn om in de toekomst te overleven.

Innovatie is duur maar kan goedkoper

Innoveren is belangrijk maar is zeker niet goedkoop. Je hebt goed R&D-personeel en tijd nodig en je moet mogelijk investeren in de juiste tools en apparatuur om je technisch nieuwe product naar de markt te brengen. Deze hoge kosten kunnen een belemmering vormen voor bedrijven om te innoveren.

Om innovatie in Nederland te stimuleren kunnen ondernemers gebruik maken van regelingen zoals de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Als adviseur op het gebied van innovatie is de WBSO dan ook één van mijn belangrijkste tools waarmee ik een bijdrage kan leveren aan het Nederlandse innovatieklimaat en concurrentiekracht. Door de WBSO optimaal in te zetten, kunnen R&D-kostensignificant verlaagd worden en in potentie nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

Mogelijkheden bespreken?

Wil jij ook je innovatiekosten verlagen en innovatiekracht vergroten? Neem dan vrijblijvend contact op met David Paul Doornbos (06 51 36 70 24) of Wesley Visser (06 34 29 44 65).