Het voordeel van de drijfveer

Eerder schreef ik een blog over mijn werk om het vele fronsen te laten ophouden. Dat had er vooral mee te maken dat ik telkens aan het uitleggen was wat ik nu voor werk doe. Voordat ik aan mijn uitleg aan een vreemde begon, nam ik een diepe teug adem om in 1 rits uit te leggen: “ik ben subsidieadviseur en zoek naar externe financieringsmogelijkheden voor projecten van mijn klanten. De overheid is eigenlijk mijn grootste klant, omdat ik bemiddel tussen bedrijven en overheidsbeleid. Ik werk bij een klein bureau in Scheveningen en dat is heel leuk omdat ik in de pauze langs het strand kan wandelen om een frisse neus te halen. En oja, ik fiets maar een kwartier naar mijn werk.” Op zich ben je dan wel weer in de gelegenheid om te vragen naar de ander.

Young Consultancy Network

Afgelopen donderdag mocht ik naar een evenement van de Young Consultancy Network (YCN) waar ik vragen over werk in een ander licht kon stellen en merkte dat daar iets bijzonders gebeurde. Het verraste me dat door niet te vragen naar wat iemand doet of wat zijn/haar ambities zijn, maar door te vragen naar wat iemand drijft om zijn/haar werk te doen je een compleet ander gesprek hebt. Het was David Bobeldijk, arbeids- en organisatiepsycholoog, die sprak over werkenergie & generaties die vertelde hoe dat in elkaar steekt. Hij merkte een aantal jaren geleden dat solliciterende starters andere drijfveren hadden dan de solliciterende starters voor hen. Hoewel hij ze allemaal sprak in dezelfde levensfase waren de drijfveren van de groep zo anders.

Waardering

Wat maakt dat je iedere dag op staat om je werk te doen? Wat maakt dat je je fijn voelt of plezier hebt in je werk? Mijn buurvrouw droeg een – zoals ze het zelf noemde – een “on-Hollandse” drijfveer aan: waardering. Ik vond het bijzonder dat ze die had opgeschreven, omdat het weliswaar fijn is om gewaardeerd te worden in werk, maar je dit natuurlijk niet kan vragen. Althans, dat dacht ik. Bij waardering hoort veel meer dan een compliment. Erkenning, vragen om feedback maken dat je ook succes hebt in andere drijfveren zoals (leer)ontwikkeling en reflectie. Ik kreeg de tip om mijn collega’s eens te mailen met de vraag: heb je een tip en top voor me?

Drijfveren

Met mijn generatiegenoot was ik het er wel over eens wat ons nu dreef: klantcontact, collegiale sfeer nieuwsgierigheid voor alles wat ‘nieuw’ is, vrijheid, vertrouwen om goed te kunnen werken en dus mijn nieuwe opgedane drijfveer: waardering. Het schijnt de paradox te zijn van generatie Y: we willen vrijheid, maar toch ook kaders. “Doen we het goed?” en “Wat verwacht deze organisatie nu echt?” zijn lastige vragen om in je eentje te beantwoorden en daarom is vragen om sturing essentieel. Bovendien ziet onze omgeving onze drijfveren vaak scherper dan wij ze zelf zien. Bij Plus Projects vind ik de ruimte om over mijn drijfveren na te denken. Heb jij wel eens de tijd genomen om over je drijfveren na te denken?

Praten over jouw drijfveren en hoe die passen bij Plus Projects? Neem dan contact op met Marjolein Nijhuis (06 41 27 79 78).