Duurzaamheid bij Plus Projects

Deze maand interviewde ik onze directeur en partner van Plus Projects, Marjolein Nijhuis over haar kijk op duurzaamheid en hoe ze dit bij Plus Projects terug ziet in de alledaagse beslissingen.

Visie op duurzaamheid

Wat is jouw visie op duurzaamheid voor Plus Projects als bedrijf?

Bij Plus Projects werken we met zijn allen aan projecten met impact op de wereld van morgen. Bijvoorbeeld om een duurzaam nieuw kantoor voor een klant te helpen realiseren, of  een innovatieproject waarmee een energiezuinigere of milieuvriendelijkere oplossing wordt ontwikkeld. Dan is het niet meer dan logisch dat wij als Consultants voor Innovatie en Duurzaamheid ook kijken naar hoe wij omgaan met duurzaamheid in ons eigen bedrijf.

Vervoer

Een consultant reist veel en vaak met de auto. Hoe gaat Plus hier mee om?

Als bedrijf kiezen we ervoor om geen onzuinige lease-auto’s aan te bieden, maar een mobiliteitsvergoeding die ook een volledige vergoeding biedt voor reizen gemaakt met het openbaar vervoer. Op deze manier kunnen onze consultants per reis vrij kiezen voor de meest duurzame reisoplossing.

Als team denken we na over hoe we ook op dit punt onze footprint als bedrijf kunnen verkleinen. Niet altijd makkelijk, omdat onze klanten en wijzelf een persoonlijk contact erg waarderen. Maar we letten wel op het aantal kilometers dat we maken, en we kiezen, als dat mogelijk is ervoor om te carpoolen als we samen naar de klant gaan. Een bijkomend voordeel is dat het ook een stuk gezelliger is, dat je je afspraak in de auto nog even kan bespreken en degene die niet hoeft te rijden kan ook nog snel even een belletje plegen!

Ten slotte hebben onze consultants veel vrijheid om zelf te bepalen waar ze werken. Een dagje thuis werken of op een andere locatie tussen afspraken door bespaart tijd en kilometers!

Kantoorinrichting

In hoeverre is er met de nieuwe kantoor inrichting rekening gehouden met duurzaamheidsaspecten?

Vorig jaar hebben we inderdaad behoorlijk geïnvesteerd in onze kantoorinrichting. Duurzaamheid is natuurlijk ook een fijne werkplek voor alle consultants, waar fijn kan worden gewerkt en waar je met plezier naartoe gaat. We hebben bij het maken van de keuzes gelet op duurzaamheid, bijvoorbeeld door tapijttegels te gebruiken van Interface, die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Daarnaast zorgen we voor een beetje groen op kantoor en zijn we ons afval (nog meer) gaan scheiden.

Ons oude meubilair van Piet Hein Eek hebben we niet naar de schroot gebracht maar deels opgeknapt en hergebruikt in het nieuwe kantoor. De stukken die we over hadden zijn naar onze consultants gegaan en hebben een tweede leven gekregen; als bureau thuis of zelfs als eettafel!

Afval scheiden

En wat doen jullie met afval scheiden?

Oud papier werd bij ons kantoor al gescheiden, maar sinds de nieuwe kantoorinrichting zijn we ook restafval nog beter gaan scheiden.

Verbeteren?

Net als bij elk ander bedrijf kunnen we vast nog wel iets verbeteren bij Plus Projects. Wat is dat volgens jou?

We kijken op dit moment kritisch naar ons mobiliteitsbeleid. Enerzijds willen we daarmee onze consultants nog beter faciliteren maar ook nog bewuster maken van de impact van welk vervoermiddel zij kiezen om naar afspraken te gaan. Tegenwoordig zijn er meerdere aanbieders die een mobiliteitskaart bieden met een ondersteunende app, waarmee je makkelijk reiskosten kunt declareren én in één oogopslag kunt zien welke reisoptie voor jouw reis het meest duurzaam is. Dat lijkt ons hele mooie manier om te faciliteren om duurzamere keuzes te stimuleren!

 

En wat doe jij in jouw bedrijf aan duurzaamheid? We zijn benieuwd of we nog iets van je kunnen leren!