De WBSO administratie check van Plus Projects
Weet u straks zeker dat u juiste S&O-realisatie meldt aan RVO? Woensdag 31 maart is…
Vanaf 1 juli 2019 geldt de informatieplicht energiebesparing voor ongeveer 125.000 bedrijven en instellingen. Bent u goed voorbereidt?
De informatieplicht energiebesparing is een uitbreiding op de energiebesparingsplicht uit de Wet milieubeheer met als doel het stimuleren van energiebesparing. De ingang van de informatieplicht betekend voor ongeveer 125.000 bedrijven en instellingen dat zij genomen energiebesparende maatregelen uiterlijk 1 juli 2019 gerapporteerd moeten hebben bij de RVO.
U kunt uw energiebesparende maatregelen nu al rapporteren bij de RVO via eLoket. Nagaan of u moet voldoen aan de informatieplicht en de energiebesparingsplicht? Volg het stappenplan Informatieplicht en Energiebesparing (van de RVO):
Bij een jaarlijks energieverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas of aardgas-equivalent moet u voldoen aan de informatieplicht. Bij een lager verbruik is deze plicht niet op u van toepassing.
Let op! Het gaat om het totale verbruik, u mag zelf opgewekte energie, bijvoorbeeld zonne-energie of windenergie hier niet van aftrekken.
Ga na welke Erkende Maatregelenlijst voor uw bedrijfstak geldt. In deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Is er voor uw bedrijf of instelling geen Erkende Maatregelenlijst? Zet dan op een rij welke energiebesparende maatregelen u heeft genomen die voor uw bedrijf of instelling een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder.
Om een rapport bij de RVO in te dienen heeft u eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Houd er rekening mee dat het aanschaffen daarvan ongeveer 5 werkdagen duurt. Vervolgens kunt u een rapport aanmaken. U selecteert de voor u relevante bedrijfstak en geeft daarna per erkende maatregel aan of u deze heeft toegepast of niet en of u alternatieve maatregelen heeft genomen.
Nu bent u klaar. Uw gemeente of omgevingsdienst kan uw rapportage inzien op eLoket en vervolgens controleren of u voldoet u aan de energiebesparingsplicht en informatieplicht.
Wacht niet tot het laatste moment, maar start nu met het nemen van energiebesparende maatregelen en het rapporteren daarvan! Kijk voor meer informatie over de energiebesparings- en informatieplicht op RVO.nl of ga rechtstreeks naar het interactieve stappenplan.
Het is op de lange termijn voordelig om nu in energiebesparende maatregelen te investeren, ongeacht of u nu wel of niet valt onder de energiebesparings- en informatieplicht. Om verder energiebesparing te stimuleren zijn er diverse subsidie- en investeringsmaatregelen beschikbaar. Denk hierbij aan verlichting, klimaat- en luchtbehandelingsinstallaties, efficiëntere meet-, regel- en gebruiksapparatuur, duurzame energieopwekking en bijvoorbeeld isolatie. Weten of er voor u interessante regelingen bij zitten? Neem dan contact met ons op via 070 301 2420, we helpen u graag verder!
Weet u straks zeker dat u juiste S&O-realisatie meldt aan RVO? Woensdag 31 maart is…
Geschreven door Vincent Esposto, MSc De duurzaamheidstransitie zou op alle vlakken van de maatschappij gestimuleerd…
Hoe doe je dat eigenlijk, een goede WBSO aanvraag schrijven? Wat zijn de do’s en…
Geschreven door David Paul Doornbos, MA In quarantaine In maart schreef ik een blog over…
Het einde van een lang en bizar jaar is in zicht en dus is het…
Hoe doe je dat eigenlijk, een goede subsidieaanvraag schrijven? Wat zijn de do’s en don’ts?…
Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn. Technisch gezien is er al veel mogelijk om duurzame…
Plus Projects bestaat 15 jaar! Dat willen we natuurlijk vieren. Maar hoe doe je zoiets,…
Met Prinsjesdag is bekend gemaakt dat de WBSO in 2021 enige veranderingen ondergaat ten opzichte…
Vandaag presenteerde het kabinet op de derde dinsdag van september (Prinsjesdag) traditiegetrouw haar plannen voor…