Goede doelen Loterijen | Meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland

De Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij) onder één dak in het meest duurzaam gerenoveerde kantoorpand van Nederland.

Eind 2018 opende Hare Majesteit Koningin Máxima in Amsterdam het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij)! De twee jaar durende renovatie van het leegstaande en verwaarloosde pand in Amsterdam Zuid, resulteerde in de hoogst haalbare score van de BREEAM-NL (2014) beoordelingsrichtlijn ooit afgegeven in Nederland: BREEAM Outstanding.

Impact op duurzaamheid, waarmee hopelijk anderen ook geïnspireerd kunnen worden!

Duurzame innovatie

Er zijn veel mooie duurzame innovaties toegepast in het pand, zoals de elektriciteit opwekkende PowerWindows van PHYSEE. Het pand wordt verwarmd en gekoeld via een warmte- koudeopslagsysteem. Daarnaast is het dak voorzien van 951 zonnepanelen, die ong. 300 MWh per jaar aan elektrische energie opwekken! Dit is voldoende om het pand van elektriciteit te voorzien, hiermee is het pand energie-neutraal. Op het dak van het gebouw wordt regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het irrigeren van de daktuinen. Het regenwatersysteem voorziet in 37% van het waterverbruik van het gebouw.

Subsidie

Plus Projects heeft in dit project in mooie bijdrage kunnen leveren door de investeringen t.b.v. de energielabelsprong onder te brengen bij Energie Investeringsaftrek (EIA) en de BREEAM certificering en het duurzame interieurwerk bij de Milieu Investeringsaftrek (MIA). De PV-panelen zijn vanuit de SDE+ gesubsidieerd en de daktuin door de Gemeente Amsterdam onder de regeling Subsidie Groene daken en gevels. Maximaal subsidieadvies dus!